TÉMA

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod

Při cvičném seskoku ve Strakonicích zahynul parašutista

Při parašutistickém výcviku ve Strakonicích zahynul jednapadesátiletý muž, informovala policie. Podle mluvčí armádního generálního štábu to byl voják z povoláním. Příčinu jeho pádu zatím zjišťuje policie a také letečtí vyšetřovatelé.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 12:45|

Na zahradu domu na Berounsku se zřítil ultralight. Pád nepřežili dva muži

Dva muži v úterý nepřežili pád ultralightu v Tlusticích na Berounsku. Záchranáři se je pokoušeli čtyřicet minut oživit. Stroj spadl na zahradu u rodinného domu, na které nikdo nebyl. Jednou z obětí je starosta nedalekého Zaječova Vladimír Havlík, uvedla na síti X středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 21:22|

Za leteckou nehodou historického letounu v Chebu byl podle expertů nezvládnutý manévr

Za loňskou nehodu historického stíhacího letounu Hawker Hurricane na leteckém dni v Chebu stojí nezvládnutý manévr 58letého pilota, který po nárazu do země zemřel. K provedení manévru neměl pilot podle vyšetřovatelů dostatečnou letovou výšku. ČTK to zjistila ze závěrečné zprávy zveřejněné na webu Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Vyšetřovatelé nezjistili žádné důkazy o závadě nebo poruše letadla. Letadlo dopadlo mimo areál letiště poblíž rodinných domů. Při nehodě se lehce zranila jedna žena.
29. 6. 2023|

Při havárii letadla v Hodkovicích nad Mohelkou zemřel pilot

Při nehodě ultralehkého letadla zemřel na Nový rok odpoledne v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku jednapadesátiletý pilot. Ve stroji s ním nikdo další nebyl. Co se stalo, zjišťuje policie ve spolupráci se zástupci Letecké amatérské asociace a s inspektory Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 18:38|

Při požáru na letišti na Kolínsku zřejmě zemřel pilot letadla. Vyšetřování pokračuje

Při středečním požáru na letišti Osičiny v Doubravčicích na Kolínsku zřejmě zemřel třiasedmdesátiletý pilot, jeho totožnost a další podrobnosti má určit pitva. Její výsledky však budou až zhruba za měsíc. Musí totiž proběhnout analýza DNA, jelikož mrtvého není možné ztotožnit. Požár je po ranní kontrole řídicího důstojníka oficiálně zlikvidovaný, vyšetřování okolností pokračuje. Po havárii letadla zde začala hořet i letištní hala. Na místo celou noc dohlíželi hasiči, řekli jejich mluvčí Tomáš Bakalář a jeho policejní kolegyně Barbora Schneeweissová.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:35|

Na mosteckém letišti havarovalo letadlo, dva lidé na místě zemřeli

Na mosteckém letišti Braňany v pátek odpoledne havarovalo malé motorové letadlo. Dva lidé na místě zemřeli, jeden dospělý a jeden nezletilý. Informoval o tom mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. Příčiny pádu stroje vyšetřuje policie.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 20:05|

Policie vznesla obvinění kvůli letu Smartwings s porouchaným motorem

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti.
1. 7. 2021|

Při nehodě vrtulníku mezi Dobřichovicemi a Karlíkem zemřeli dva lidé

Mezi Dobřichovicemi a Karlíkem u Prahy v úterý spadl menší vrtulník, při nehodě zemřeli dva muži. Podle policie šlo o Čechy vyššího věku. Stroj se zřítil na pole z výšky asi 90 metrů. Příčinu nehody policisté zjišťují, v případu byla nařízena soudní pitva, řekla policejní mluvčí Lucie Nováková.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 19:02|