TÉMA

Silniční doprava

V Baltimoru vznikl dočasný průplav. Pokračuje odklízení škod po zříceném mostu

Americké město Baltimore pokročilo v odstraňování následků pádu tamního mostu. U jedné z jeho částí se podařilo vytvořit dočasný průplav, který usnadní přístup k místu nehody, a pomůže tak s odklízením. Z přístavu v úterý poprvé od pádu mostu vypluly lodě.
2. 4. 2024|

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Schengenu

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do schengenského prostoru. Po třinácti letech čekání zatím končí kontroly na vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly kvůli vetu Rakouska, které se bojí přílivu žadatelů o azyl, zůstávají. To znepokojuje řidiče kamionů, upozornila agentura AFP.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 11:42|

Čerstvě sestavený most na obchvatu Klatov jde k zemi. Stavitel dostal nekvalitní díly

Stavbaři začali rozebírat nedávno postavený most na budovaném obchvatu Klatov na silnici I/27, hlavním tahu Plzeň – Klatovy – Železná Ruda – Německo. Demolice má trvat do neděle a musí se provést kvůli tomu, že subdodavatelská firma dodala špatně vyrobené prefabrikáty. Oprava mostní konstrukce u osady Malá Víska nemusí mít dopad na harmonogram stavby, ale podle investorského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je termín dokončení obchvatu ohrožen.
20. 1. 2024|

Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 12:44|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

Betonový kolos se pne nad Nuslemi půl století. Odolal tankům i těžkému metru, ale voda ho skoro dostala

Husákovy děti začínají slavit padesátku. A s nimi i to, co je od dětství provázelo: velká panelová sídliště, první dálnice, pražské metro – a „Nuselák“. Nuselský most byl otevřen 22. února 1973 po osmi letech výstavby a měl trojí účel. Především výrazně usnadnil všem spojení z Nového Města na Pankrác, ale také se stal důležitou součástí budované Severojižní magistrály a konečně i součástí první tratě metra.
22. 2. 2023|

Česká pošta postaví třídicí centrum v Mošnově. Propojí leteckou, železniční i silniční přepravu

Česká pošta mění logistiku balíků pro celou Evropu. V Mošnově na Novojičínsku vybuduje třídicí centrum, do nějž se přestěhují pobočky pošty z Olomouce a Ostravy, které jsou už kapacitně na hraně. Nové logistické centrum začne fungovat už letos v září a propojí leteckou, železniční i silniční přepravu.
24. 4. 2022|

Válka ochromila dopravu na východ Evropy. Po víkendu přestanou jezdit i vlaky z Helsinek do Petrohradu

Válka Ruska proti Ukrajině zničila leccos – bere lidské životy, Ukrajinci přicházejí o domovy a další majetek, Rusko si invazí pošlapalo mezinárodní prestiž a také na sebe přivolalo sankce. Mají různou podobu včetně faktického přerušení leteckého dopravního spojení z Evropy do Ruska. Do země se přesto ještě lze dostat, i když to úřady z různých důvodů nedoporučují. Možností ale ubývá, v pondělí přestanou jezdit poslední vlaky spojující Rusko s Evropskou unií. Veřejná doprava jezdí i na Ukrajinu, byť letecky se tam rovněž nedá dostat. Ani cesta na válkou zasaženou Ukrajinu není doporučena.
25. 3. 2022|

Nejméně tři lidé zemřeli v Německu při nehodách způsobených silnou bouří

Nejméně tři mrtvé si od pátku vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, který se při bouři zřítil ze střechy, již se snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 12.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 16:20|

Blizard zasypal města na východě USA sněhem, nedaleko Bostonu napadlo 76 centimetrů

Sněhová bouře, která v sobotu zasáhla východ Spojených států, s sebou přinesla desítky centimetrů sněhu a vítr o rychlosti i přes 130 kilometrů v hodině. V Massachusetts připravila o elektřinu na 100 tisíc lidí a v New Yorku jednoho muže o život. Její následky mohly být podle meteorologů ale mnohem horší, pokud by s sebou namísto suchého sněhu přinesla vlhké, a tedy těžší srážky, které snadněji lámou větve stromů. Výhoda také byla, že bouře přišla o víkendu, kdy nemusí většina lidí cestovat.
30. 1. 2022|

30 let zpět: Rychlé občerstvení pro motoristy

Zdá se, že i okolo československých dálnic se začalo blýskat na lepší časy v gastronomickém odvětví. Vedle Club Hotelu Praha v Průhonicích byl přesně před 30 lety otevřen nový objekt s rychlým občerstvením pro krátké zastavení a osvěžení řidičů. Čím se tolik lišil oproti stávající nabídce pro motoristy?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 3. 2021|