TÉMA

Ministesrtvo zdravotnictví

Prováhali jsme možnost zabránit velkému šíření covidu, kritizuje Smejkal vládu

Česko prováhalo dobu, kdy mohlo účinně zabránit většímu rozšíření covidu-19. V Interview ČT24 to řekl epidemiolog IKEM a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. Vládu kritizoval za to, že nezačala včas plošně testovat, že stát nevymáhá dodržování opatření i že nedokázal naočkovat dost lidí. Nemyslí si však, že by nyní bylo nezbytné přestat uznávat negativní test jako „vstupenku“ na hromadné akce či do restaurací.
11. 11. 2021|

Až patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, řekl Prymula. Kritizoval nízkou očkovanost seniorů

Epidemiolog Roman Prymula v Interview ČT24 řekl, že na covid-19 nemuselo v Česku zemřít až patnáct tisíc lidí, kdyby byla přijata přísnější opatření proti šíření nákazy. Myslí si také, že se v tuzemsku nepodaří proočkovat 75 procent populace. Řekl to v souvislosti s tím, že by podle ministra zdravotnictví měli lidé roušky a respirátory definitivně odložit ve chvíli, kdy se Česko na takové číslo dostane. Jako problém označil nedostatečnou proočkovanost populace starší šedesáti let.
6. 9. 2021|

Ministerstvo nepustí chebskou nemocnici k penězům na nové onkologické vybavení. Je to diskriminace, zlobí se kraj

Z diskriminace obyvatel Karlovarského kraje obvinil krajský úřad ministerstvo zdravotnictví poté, co nepovolilo kraji využít dotace z programů REACT-EU na obnovu vybavení onkologického oddělení chebské nemocnice. Podle ministerstva není možné dotace využít, když kraj nemá plnohodnotné onkologické centrum. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) uvedl, že se kraj pokusí nalézt jiné zdroje financování, vlastní zdroje by nerad použil.
30. 3. 2021|