TÉMA

Prověřování

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.
16. 4. 2024|

V Chile opět prověří smrt básníka Pabla Nerudy. Ve hře dál zůstává vražda na politickou objednávku

Chilská justice svolila k dalšímu pokusu o objasnění okolností, za nichž v roce 1973, krátce po státním převratu vedeném pozdějším diktátorem Augustem Pinochetem, zemřel básník Pablo Neruda. Část jeho příbuzných i Chilanů je přesvědčena, že levicový nobelista byl zavražděn vznikajícím Pinochetovým režimem. Otázka, zda šlo o smrt na politickou objednávku, se řeší opakovaně – a zatím bez jednoznačného závěru.
21. 2. 2024|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:39|

Policie prověřuje údajné vydírání komise pražského dopravního podniku ohledně výstavby metra D

Kriminalisté se zabývají údajným vydíráním v tendru na stavbu metra D. Neznámý pachatel prý vyhrožoval některým členům komise pražského dopravního podniku, že půjdou do vězení, pokud z tendru vyloučí nabídku firmy Porr. Dopravní podnik kvůli tomu podal trestní oznámení. Prověřování by mělo skončit v únoru. České televizi to sdělila Lucie Andělová z Městského státního zastupitelství v Praze.
18. 1. 2024|

Policie řeší 156 případů souvisejících se střelbou na filozofické fakultě. Padla dvě obvinění

Policie se zabývá 156 případy, které souvisí se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Naposledy policisté obvinili osmadvacetiletého muže, který vyhrožoval vystřílením celé obce na Jindřichohradecku. Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner sdělil České televizi, že muž čelí obvinění ze šíření poplašné zprávy. Za schvalování střelby a podněcování k trestnému činu policie od konce prosince stíhá také dalšího muže z Kolínska.
8. 1. 2024|

Žalobce rozhodne, půjde-li před soud muž obviněný, že chtěl přes sankce do Ruska vyvézt luxusní auta

Do rukou státního zástupce se dostala první kauza související s možným obcházením protiruských sankcí. Policie dokončila vyšetřování muže, který se snažil do Ruska vyvézt luxusní auta. Zároveň se policisté věnují i dalším podobným případům, ministerstvo financí se zabývá snahami o nelegální převody peněz do Ruska. Pokusů o obcházení sankcí je letos oproti loňsku více.
23. 11. 2023|

České úřady prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Jde o dvanáct bytů v Praze

Orgány v Česku prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT zkoumá firmu, kterou zakládal poslanec městské dumy v Dzeržinsku Ivan Grigoriev. Společnost – nyní ovládaná jeho rodiči – vlastní na lukrativních místech v Praze dvanáct bytů. Už dříve ČT informovala, že v Česku má nemovitosti i rodina současného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.
2. 11. 2023|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Ruské centrum v Praze pomáhalo se šířením válečné propagandy, zajímají se o něj úřady

Úřady prověřují činnost Ruského domu v Praze. Provozuje ho státní agentura se sídlem v Moskvě zapsaná na evropském sankčním seznamu. Centrum momentálně funguje jen omezeně, ještě loni ale nechalo přeložit do češtiny brožury s protiukrajinskou tématikou.
5. 6. 2023|

Riziko pro zahraniční pracovníky v Číně. Peking zpřísňuje zákon proti špionáži

Peking dá tajným službám větší pravomoci včetně možnosti prověřovat data a dokumenty. Díky rozšíření protišpionážního zákona země získá nové nástroje, které ji mají připravit na možnou konfrontaci se Západem. Legislativa vystavuje riziku všechny zahraniční podniky a jejich zaměstnance, kteří v Číně působí. První úprava zákona od roku 2014 začne platit 1. července.
29. 4. 2023|

Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kanceláře

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl v pátek Deník N. Podle portálu se zajímá například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.
31. 3. 2023|

Pražská „mordparta“ vyšetřuje nález tří těl v lese na okraji metropole. Nařídila pitvy zemřelých

Poblíž cyklostezky mezi pražskými Čakovicemi a Letňany v sobotu odpoledne našli v lese tři mrtvé, věcí se zabývají kriminalisté z oddělení vražd. Vyšetřovatelé nařídili soudní pitvy zemřelých, jejich výsledky by mohly být v příštím týdnu, odhadl policejní mluvčí Richard Hrdina.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 20:46|

NÚKIB líčí zákonem na rizikové dodavatele technologií pro strategickou infrastrukturu státu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pokročil v přípravě návrhu zákona, který by měl omezit vliv rizikových dodavatelů informačních a komunikačních technologií na nejvýznamnější infrastrukturu v Česku. Prověřování by měl podle návrhu provádět NÚKIB ve spolupráci s ministerstvy, zpravodajskými službami a dalšími organizačními složkami státu. Ředitel úřadu Lukáš Kintr chce o předloze nad rámec běžného připomínkového řízení vést diskusi s partnery ze státní správy, soukromého a akademického sektoru.
24. 11. 2022|

Úřady pátrají po ruském majetku ukrytém v Česku. V hledáčku je i exposlanec Státní dumy

Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT aktuálně prověřuje hned několik desítek případů lidí napojených na Putinův režim, kteří v tuzemsku ukryli majetek přes třetí osoby. Jde i o exposlance ruské Státní dumy Sergeje Sopčuka. Ten dle webu Investigace v Česku investoval desítky milionů do nemovitostí. V Rusku je stíhaný za zpronevěru v řádu miliard.
4. 11. 2022|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

Vrchní státní zastupitelství prověří úniky informací v Hlubučkově kauze

Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), do médií. Vyšetřování zahájilo i v dalších případech.
19. 6. 2022|

Policisté na výrocích exposlance Volného k válce na Ukrajině nenašli nic trestného, případ odložili

Policisté přestali zkoumat výroky bývalého poslance Lubomíra Volného ohledně ruské invaze na Ukrajinu, které sdílel na sociálních sítích. Věc po prostudování a vyhodnocení podkladů takzvaně založili. Rozhodnutí potvrdil i státní zástupce. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
17. 6. 2022|

Úřady prověřují transakce části ruských podnikatelů. Včetně aktivit muže, který si v ČR pořídil i tři zámky

Česko začalo prověřovat finanční transakce některých ruských podnikatelů, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko. Stát doplňuje takzvaný vnitřní sankční seznam - potvrdil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle informací ČT je mezi prověřovanými lidmi i ruský podnikatel Sergej Majzus, který v tuzemsku vlastní rozsáhlý majetek.
21. 3. 2022|

Česká policie se podívá na ruský majetek, aby výnosy nefinancovaly válku proti Ukrajině

Tuzemské úřady se obávají, aby výnosy z nemovitostí, které v Česku vlastní Rusové, nefinancovaly válku proti Ukrajině. Zaměřují se proto na nákupy budov placené z nečitelných zdrojů. Proti penězům pochybného původu z Ruska chce zasáhnout i šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.
3. 3. 2022|

Policie začala prověřovat ministra vnitra Rakušana kvůli smlouvám o právním zastupování města z doby, kdy byl starostou Kolína

Policie začala prověřovat, jestli se ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan nedopustil ve své někdejší funkci kolínského starosty trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na dotaz České televize to uvedl kolínský okresní státní zástupce Milan Hrubý. Policie se rozhodla případ prověřit na základě trestního oznámení, které na ministra podala iniciativa Chcípl PES. Týká se uzavření smluv o právním zastupování města. Rakušan uvedl, že je připraven jakékoliv podezření přesvědčivě vyvrátit a že jej zatím policie nevyzvala, aby podal vysvětlení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:47|

Policie se zabývá milostí a abolicí pro podnikatele. Hrad tvrdil, že je těžce nemocný, muž zatím dál podnikal

Policie začala zjišťovat, zda se nestal trestný čin v souvislosti s omilostněním a zastavením trestního stíhání podnikatele Pavla Podroužka. Prezident Miloš Zeman podepsal milost a abolici v polovině září. Český rozhlas později upozornil, že i když je podle Hradu podnikatel těžce nemocný, dál podniká a mimo jiné nechal krátce po udělení milosti zapsat do rejstříku novou společnost.
21. 1. 2022|

Čína schválila reformu volebního systému v Hongkongu, upevní dohled Pekingu

Stálý výbor, vrcholný orgán čínského parlamentu, schválil reformu volebního systému v Hongkongu. Změny povedou k upevnění kontroly Pekingu nad velkoměstem, uvedla BBC s odvoláním na čínská státní média. Podle kritiků reforma odstraní z hongkongského parlamentu veškerou opozici.
30. 3. 2021|