TÉMA

Zakleknutí

Zákrok proti školákovi na Babišově mítinku byl kázeňský přestupek. Policisté vyvázli bez trestu

Policisté, kteří v srpnu zasáhli proti školákovi na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) v Borovanech, se dopustili kázeňského přestupku. O výsledku řízení informoval Českou televizi mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Muži však nebyli nijak potrestáni, mluvčí uvedl, že k nápravě postačovalo už samotné kázeňské řízení, roli podle něj sehrál i mediální zájem o borovanský incident. Případem se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která už v říjnu uvedla, že zákrok byl oprávněný.
7. 11. 2022|

Policejní zákrok proti patnáctiletému chlapci na Babišově mítinku byl podle GIBS v pořádku

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů byl v pořádku policejní zákrok proti školákovi na mítinku předsedy opozičního ANO Andreje Babiše v Borovanech. Inspekce se zabývala tím, že neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který předtím podle týdeníku Respekt odnesl Babišovi reproduktor. Konstatovala, že zákrok a použití donucovacích prostředků byly oprávněné, přiměřené a v souladu s předpisy. Sbor nyní prověřuje trestní oznámení na chlapcovu matku, jak zjistili Reportéři ČT.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 22:11|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

V Mexiku zemřela žena, kterou zaklekla policistka. Záběry incidentu pobouřily veřejnost

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondělí odsoudil policejní zákrok, při kterém v prázdninovém resortu nedaleko Cancúnu zemřela žena ze Salvadoru. Na záběrech byla zachycena, jak jí na krku klečí policistka. Videozáznam zákroku oběhl sociální sítě a pobouřil obyvatele obou středoamerických zemí, informovaly agentury AP a Reuters.
30. 3. 2021|