TÉMA

Vozíčkáři

Zkušení vozíčkáři pomáhají lidem, kteří se s takovým životem teprve seznamují

Zkušení vozíčkáři stále častěji pomáhají lidem, kteří se se životem na invalidním vozíku teprve seznamují. Radí jim v každodenní praxi a v sociální oblasti, jsou i psychickou oporou. Během posledních šesti let se díky této službě podařilo rychleji vrátit do aktivního života stovky lidí.
24. 2. 2024|

S cestováním na vozíku má pomoci aplikace. Handicapovaní mapují turistické trasy

Lidé z neziskové organizace Disway.cz prověřují na severu Čech výletní trasy vhodné pro handicapované. Jedná se o česko-německý projekt Cestování bez bariér. Zmapovali už cesty v Českém Švýcarsku a Lužických horách. Aktuálně vyrazili s vozíčkáři do západních Krkonoš.
29. 7. 2022|

Švýcaři vrátili lidem s přerušenou míchou schopnost chodit. Pomáhá implantát s umělou inteligencí

Svět medicíny přinesl převratný objev. Vědcům ve švýcarském Lausanne se podařilo vůbec poprvé vrátit na nohy pacienty s plně přerušenou míchou. Do páteře jim voperovali implantáty, které pomocí signálů propojují přerušené spojení mezi nohama a mozkem.
10. 2. 2022|

Ochrnutý fotograf vystavuje v Liberci. Ukazuje nezbytnost asistentů v životě vozíčkářů

Symbióza jako vstup do života lidí, kteří jsou na vozíku. Název benefiční výstavy je i hlavním tématem fotografií Milana Roubala. Autor, který má sám po úraze ochrnuté ruce i nohy, chce upozornit na potřebu osobních asistentů v životě handicapovaných. A také na to, jak nákladná taková služba pro lidi s postižením je.
13. 8. 2021|

Velehrad se začal plnit poutníky, slavnosti připomínají i arcibiskupa Stojana

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. Od rána se obec začala plnit poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle, na setkání dorazily také desítky vozíčkářů. Od dopoledne se konají bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Podle starosty Velehradu Aleše Mergentala (nez.) je hezké vidět, jak obec opět žije. Poutníci také od neděle pokračují v ručním přepisování bible, hotovo by mohlo být do pěti let.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 22:31|

Brněnské ParaCentrum Fenix se přesune na Kociánku. Nemocnice mu neprodloužila smlouvu

ParaCentrum Fenix našlo zázemí alespoň pro část svých služeb v areálu Centra Kociánka v brněnském Králově Poli. Přesune se tam z Bohunic, z budovy, která patří Fakultní nemocnici Brno. ParaCentru tam končí nájemní smlouva a nemocnice už ji neprodloužila.
29. 3. 2021|