TÉMA

Leiden

Archeologové oznámili objev „nizozemského Stonehenge“. Je starý čtyři tisíce let

Archeologové našli v nizozemském městě Tiel rituální místo staré asi čtyři tisíce let. Svatyně se skládala z několika kulatých mohyl a byla nejspíš zasvěcena Slunci, oznámilo město na jihovýchodě země a zveřejnilo vizualizaci.
22. 6. 2023|

Neandertálci a lidé žili bok po boku přes tisíc let a kopírovali od sebe nástroje

Moderní lidé žili v Evropě po boku neandertálců nejméně přes tisíc let a během této doby od sebe navzájem kopírovali kamenné nástroje nebo šperky. Další důkazy o soužití lidí a jejich nejbližších vyhynulých příbuzných přinesla studie vědeckého týmu z britských a nizozemských univerzit.
17. 10. 2022|

V Nizozemsku vytiskli třicetimetrový most. Ušetřili až čtyřicet procent materiálu

V nizozemském městečku Nijmegen otevřeli nejdelší betonový most na světě, který je postavený pomocí 3D tisku. Na jeho stavbě spolupracovala nedaleká univerzita. Projekt dokázal ušetřit až čtyřicet procent materiálu, a tedy i peníze.
4. 10. 2021|

Zvířata hynou v pandemickém odpadu. Ptáci začali používat roušky na stavbu hnízd, varují biologové

Respirátory, roušky a jednorázové rukavice, které se v současné době tolik využívají k obraně před pandemií covidu-19, představují pro zvířata žijící v blízkosti lidských sídel značnou hrozbu. Vědci z nizozemského Leidenu v novém výzkumu varují, že po celém světě, na souši i ve vodě, zvířata začínají používat tento odpad, anebo se do něj zamotávají a hynou.
29. 3. 2021|