TÉMA

Karl Lauterbach

Německo částečně legalizuje konopí. Lidé mohou držet až padesát gramů a tvořit pěstitelské kluby

Německo začátkem dubna částečně legalizuje konzumaci konopí pro rekreační účely, poslanci Spolkového sněmu během pátku schválili možnost mít doma až padesát gramů této drogy a pěstovat pro svou potřebu nejvýše tři rostliny. Zároveň mohou vzniknout pěstitelské kluby, které pro své členy mohou měsíčně produkovat až 25 kilogramů konopí. Norma byla prosazena i přes odpor konzervativní unie CDU/CSU.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 17:37|

Německo chce částečně povolit pěstování a držení konopí, vláda schválila návrh zákona

Německá vláda učinila první krok k výrazné legalizaci konopí. Podle návrhu zákona, který schválil kabinet spolkového kancléře Olafa Scholze, budou moci lidé starší osmnácti let držet až pětadvacet gramů a pěstovat tři rostliny konopí pro vlastní potřebu. Návrhem se bude ještě zabývat parlament, v platnost by podle ministerstva zdravotnictví mohl vstoupit do konce letošního roku. S legalizací prodeje konopí počítá ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v další fázi, příslušný návrh zákona k tomu chce předložit na podzim.
16. 8. 2023|

Němci schválili velkou reformu. Nezaměstnaní budou dostávat víc, ale za přísnějších podmínek

Německý Spolkový sněm v pátek schválil rozsáhlou reformu sociální podpory v nezaměstnanosti. Poslanci ji původně odsouhlasili již před dvěma týdny, následně ji ale odmítla Spolková rada zastupující německé regiony, proto nyní posuzovali kompromisní úpravu. Ta lidem bez práce stejně jako původní návrh poskytne od ledna více peněz, podmínky pro jejich výplatu ale budou na žádost opozičních konzervativců přísnější. O reformě v pátek hlasovala také Spolková rada, která ji podle očekávání rovněž odsouhlasila.
25. 11. 2022|

Německo se chystá povolit rekreační užívání marihuany

Německo se chystá povolit rekreační užívání marihuany. Podle ve středu představeného vládního návrhu si budou dospělí moci legálně pořídit a zkonzumovat až 30 gramů této omamné látky. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha.
26. 10. 2022|

V Česku se objevila nakažlivější varianta omikronu. Bundestag odmítl očkovací povinnost

V Česku se potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikron BA.1 a BA.2 označované jako XE, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Nošení respirátorů ve veřejné dopravě zřejmě nebude povinné od Velikonoc. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních zůstanou déle, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Česku dále klesá počet hospitalizovaných. Ulevuje se i nemocnicím na Slovensku. Němečtí poslanci odmítli kompromisní návrh na zavedení povinného očkování pro lidi starší šedesáti let.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 14:38|

V Německu mají dosud nejvyšší sedmidenní incidenci. V Česku pandemie slábne

Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily 7174 nových případů covidu. Bylo to o 981 méně než před týdnem a zároveň nejméně ve všední den od letošního 7. ledna. Dalších zhruba třináct set bylo reinfekcí. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 1945 lidí s pozitivním testem na covid, nejméně za poslední dva měsíce. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. V Německu sedmidenní incidence opět dosáhla rekordní hodnoty, a to 1756,4 případu na sto tisíc obyvatel.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 12:23|

V Česku je reprodukční číslo těsně pod jednou. V Německu se nákaza covidem rychle šíří

Ve čtvrtek v Česku přibylo 9783 případů koronaviru, reinfekce z toho tvoří 1545 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání vzrostly, množství hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu nicméně klesá. Situace ale všude příznivá není, vysoké přírůstky zaznamenává Německo i jihovýchodní Asie.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:14|

Pandemie ve světě: Policie zatýká řidiče blokující Ottawu, Německo je podle vlády za vrcholem omikronu

Po třech týdnech protestů proti koronavirovým opatřením kanadští řidiči kamionů stále blokují centrum Ottawy a tamní policie začala se zatýkáním. Kvůli stoupajícímu počtu pozitivně testovaných odložily hongkongské úřady volby správce města, které se měly konat na konci března. Počty nakažených stoupají také v Koreji. V Německu naopak podle ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha ustupuje omikronová vlna a už by nemělo hrozit přetížení nemocnic.
18. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Komise schválila lék od Pfizeru, Izrael uvažuje o zrušení zelených pasů

Evropská komise schválila využití pilulky paxlovid firmy Pfizer pro léčbu covidu-19. Lék se tak nově může podávat ve všech členských státech. Dosud maximální počty nakažených hlásí Ukrajina a Rusko. Laboratoře v Německu v mezitýdenních počtech hlásí dosud nejvyšší počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 16:31|

Pandemie ve světě: Izraelští experti doporučili čtvrtou dávku, studie porovnávaly riziko hospitalizace u omikronu

Starší 60 let a další ohrožené skupiny Izraelců budou mít možnost nechat se naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu. Slovensko dál uvolňuje restrikce. Rakouské restaurace budou zavírat nejpozději ve 22:00. K očkování se snaží veřejnost motivovat britská vláda. Nastupující vlnu pandemie už nelze zastavit, prohlásil německý ministr zdravotnictví. Třetí dávky vakcín pro všechny v bohatých zemích prodlužují pandemii, tvrdí WHO. Riziko hospitalizace je u omikronu o 40 procent nižší než u delty, uvádí britská studie.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 23:06|

Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:39|

Do obchodu nebo na jídlo s QR kódem. Německá města zkoumají budoucnost rozvolněné karantény

Některá německá města spouští či připravují zkušební projekty rozvolnění karantény. Vzorem je jihoněmecký Tübingen, který díky důslednému testování zvládá šíření infekce bránit – a nabízí jednodenní covidové pasy pro návštěvy obchodů a restaurací. Zastánci postupu tvrdí, že tübingenský model je cesta, jak s virem do získání imunity žít. Kritikům se ale nelíbí volnost podmíněná rozbory.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 22:13|