TÉMA

Zuzana Čaputová

PŘEHLEDNĚ: Vztahy Slovenska a Ukrajiny provázejí v posledních měsících ostré výroky

Od podzimních parlamentních voleb na Slovensku, které do křesla předsedy vlády vynesly předsedu Smeru–SD Roberta Fica, se v médiích objevila řada kontroverzních výroků slovenských představitelů na stranu Ukrajiny. Sousední zemi napadenou Ruskem Bratislava odmítá vojensky podporovat, někteří vládní politici také zpochybňují, že je Moskva v konfliktu agresorem. Podporu Kyjevu naopak vyjadřuje dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová, kterou v prezidentském paláci vystřídá kritičtější Peter Pellegrini.
11. 4. 2024|

Je tu trend odklonu Slovenska od liberální demokracie, obává se Korčok

Ivan Korčok přijal porážku ve slovenských prezidentských volbách, gratuloval vítězi, ale vyjádřil i jisté obavy z tamní politické sféry. Byl jsem nespravedlivě vyobrazen jako kandidát války, řekl neúspěšný kandidát na prezidenta v Interview ČT24. Nad svou zemí prý neláme hůl, jen je zklamaný. Česká televize nabídla oběma finalistům voleb rozhovor. Budoucí prezident Peter Pellegrini interview přislíbil a ČT ho nabídne v příštích dnech.
8. 4. 2024|

Čeští představitelé věří v rozvíjení vztahů se Slovenskem, někteří mají obavy

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 21:50|

Pellegrini bude prezidentem, mluví o upevnění Ficovy vlády

Příštím slovenským prezidentem bude Peter Pellegrini. Ve druhém kole volby porazil Ivana Korčoka, když získal 53,12 procenta hlasů. K urnám přišlo 61 procent voličů. Pellegrini avizoval, že hodlá bránit zájmy Slovenska a nebude škodit kabinetu Roberta Fica. Korčok je přesvědčen, že volby rozhodly strach a nenávist. Pellegrinimu gratulovala stávající prezidentka Zuzana Čaputová i čeští politici.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:25|

Střední Evropa posiluje vazby s Moskvou, napsal ke slovenským volbám americký deník

Světová média si všímají a komentují vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Západní deníky, například The New York Times, o něm hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu. Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.
7. 4. 2024|

Slovenským prezidentem bude Pellegrini, Korčok uznal porážku

Novým slovenským prezidentem se stane Peter Pellegrini. Ivan Korčok přiznal porážku v sobotním rozhodujícím kole. Nynějšímu šéfovi sněmovny a předsedovi vládní strany Hlas–SD Korčok blahopřál k vítězství. Pellegrini získal 53,12 procenta a 1 409 255 hlasů, Korčok oslovil 46,87 procenta voličů, hlas mu dalo 1 243 709 Slováků. Volební účast vyšplhala na 61 procent.
6. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 02:00|

Slováci vybírali nového prezidenta

Voliči na Slovensku v sobotu rozhodovali o tom, zda se novým prezidentem země stane kariérní diplomat Ivan Korčok (nestr.), nebo předseda parlamentu a vládní strany Hlas–SD Peter Pellegrini. Svůj hlas odevzdali oba kandidáti a také nynější prezidentka Zuzana Čaputová, která post již neobhajuje. Volební místnosti se zavřely ve 22 hodin.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:36|

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

Pellegrini s Korčokem se střetli v televizním duelu. Do rozhlasového přišel jen jeden

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Na předcházející dopolední rozhlasovou debatu Pellegrini nepřišel, Korčok tak v Rádiu Expres vystoupil sám.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:18|

Jste Ficova prodloužená ruka, osočil Korčok Pellegriniho. Ten kontroval slovy o pochlebování zahraničí

Oba finalisté voleb nového slovenského prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se vůči sobě silně vymezili už v první společné debatě po sobotním prvním kole voleb hlavy státu. Zatímco Korčok kritizoval svého soupeře za vazby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebování zahraničí. Oba politici si skákali do řeči a Korčok se opakovaně nenechal přerušit moderátorkou. Pellegrini v souvislosti s válkou na Ukrajině řekl, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:58|

Korčok vyhrál první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Ve druhém se utká s Pellegrinim

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil kariérní diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Korčok, který kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, dal najevo, že se před druhým kolem bude snažit oslovit i voliče z jiné části politického spektra. Po sečtení hlasů ze všech okrsků získal Korčok 42,51 procenta, Pellegrini 37,02 procenta.
23. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 04:55|

Slováci vybírali prezidenta. Hlasování se protáhlo kvůli kolapsu člena komise

První kolo slovenských prezidentských voleb skončilo až ve 22:30 poté, co dvě volební místnosti uzavřely hlasování oproti plánu později. V jedné z nich zkolaboval člen místní volební komise. O funkci v prvním kole usiluje devět kandidátů. Podle průzkumů nemá žádný z nich šanci získat nadpoloviční většinu, dva nejúspěšnější by v takovém případě postoupili do kola druhého. To je naplánované na 6. dubna. Největší favorité prvního kola, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, vyzývali k co největší účasti, aby měl nový prezident silný mandát. Prezidentka Zuzana Čaputová popřála Slovákům hlavu státu, která bude ctít a chránit slovenskou ústavu.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 22:39|

Slováci si v sobotu zvolí prezidenta, ze zahraničí hlasovat nemohou

V sobotu v sedm hodin ráno se otevřou volební místnosti a Slováci vyberou z devíti kandidátů novou hlavu státu. Na rozdíl od Česka ale v sousední zemi nelze v prezidentských volbách hlasovat ze zahraničí. A to ani na ambasádě. O korespondenční volbu se, podobně jako v tuzemsku, svádí politický boj.
22. 3. 2024|

Slovenští prezidenti svými pravomocemi vyvažují vládu. Nyní země stojí na rozcestí

Prezidentství Zuzany Čaputové se chýlí k závěru, Slováci si zvolí novou hlavu státu. Po většinu historie samostatného Slovenska prezidenti fungovali jako pojistky demokratického systému, zejména při absenci dvoukomorového systému. Jejich pravomoci nejsou zanedbatelné, říkají slovenští politologové.
22. 3. 2024|

„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby

Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 15:05|

Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry

Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
18. 3. 2024|

V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová

Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|

Slovenští novináři kritizují vládní plány s veřejnoprávními médii. „Fico chce vládnout bez jakékoli kontroly veřejnosti,“ varují

Zhruba dvě stovky slovenských novinářů podepsaly prohlášení na podporu nezávislosti veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), který podle nich chce ovládnout vláda premiéra Roberta Fica a změnit ho na vládní propagandistický kanál. Návrh nového zákona o slovenské televizi a rozhlasu, jejž připravilo ministerstvo kultury, čelí kritice na Slovensku i v zahraničí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdůraznila, že předloha zákona je v rozporu s novým evropským aktem o svobodě médií.
15. 3. 2024|

Slováci vyhledávají alternativní média, obhajovala Šimkovičová změny veřejnoprávního rozhlasu a televize

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová ve čtvrtek obhajovala chystané změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) tím, že stanice podle ní cenzuruje názory. Kritizovala také práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“. Návrhy na změny v RTVS vyvolaly kritiku opozice s tím, že se vláda chystá médium ovládnout.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 22:16|
Rok Petra Pavla na Hradě

U sousedů vojenské pocty, v Kyjevě do krytu. Pavel v cizině tradičně oroduje za Ukrajinu a varuje před Čínou

Prezident Petr Pavel byl během prvního roku ve funkci poměrně aktivní za hranicemi. Absolvoval celkem dvacet návštěv cizích zemí. Se sousedními státy se snažil posilovat tradičně vřelé vztahy, na Ukrajině pak podpořit národ, který už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Pomoc Kyjevu se stala hlavním tématem prezidenta v řadě klíčových projevů ve světě, ať už byl zrovna v Německu nebo hovořil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Pavel za hranicemi také opakovaně varoval před mocenskými ambicemi Ruska a Číny.
8. 3. 2024|

Favoritem na slovenského prezidenta je Pellegrini. Kampaň zastínil boj o justici a Ficovy výroky k Ukrajině

Celkem jedenáct kandidátů se utká v sobotu 23. března v boji o prezidentský post na Slovensku. Největší šance mají exministr zahraničí Ivan Korčok a šéf vládní strany Hlas–SD a předseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten podle průzkumů nejspíš ovládne případné druhé kolo, které by se konalo 6. dubna. Hlavním tématem kampaně je osud slovenské demokracie a právního státu. Pellegriniho podporuje vládní Smer a sám předseda parlamentu podpořil spornou legislativu o změnách v justici, proti níž opakovaně demonstrovaly tisíce Slováků. Kampaň zastínily kromě novely trestního zákona i kritické výroky představitelů vlády na adresu Ukrajiny, která už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi.
8. 3. 2024|

Ostuda, ztráta přátel i slova o dětském hřišti. Roztržka mezi Českem a Slovenskem vyvolala emoce na obou stranách hranic

Tradice společných jednání vlád Česka a Slovenska nyní nebude pokračovat, oznámil ve středu tuzemský kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí zdůvodnil rozdílnými postoji k tématům zahraniční politiky, zejména k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o vzácnou roztržku mezi oběma zeměmi, které od rozdělení pojí nadstandardní vztahy. Vyvolala tak reakci politiků a objevila se na stránkách médií.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:49|

Krize mezi Prahou a Bratislavou. Česko-slovenské mezivládní konzultace se nyní neuskuteční

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády oznámil, že se česko-slovenské mezivládní konzultace v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Podle Fialova vyjádření se země liší v názorech na klíčová zahraničně-politická témata, zejména příčiny ruské agrese na Ukrajině. Rozhodnutí podpořil například šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Slovenský premiér Robert Fico (SMER) tento krok zkritizoval a řekl, že ohrožuje hluboké česko-slovenské vztahy. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že se chce ze své pozice nadále snažit vztahy obou zemí upevňovat.
6. 3. 2024|

Fico se dostal do konfliktu s britským velvyslancem. Ten kritizoval slovenský postoj k Ukrajině

Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostře kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce proti Ukrajině. Nepřímo se ohradil především proti vyjádřením premiéra Roberta Fica. Uvedl, že ho překvapily výroky o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Fico v reakci na to na svém profilu na Facebooku napsal, že ho šokuje, jak se o politice slovenské vlády britský velvyslanec vyjadřuje.
3. 3. 2024|