TÉMA

Archeolog

První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let, dokazuje výzkum vědců
Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (AV ČR). Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou ve středu publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. Objev Koroleva má letos 50. výročí, avšak přesné datování vzorků umožnily nedávné pokroky v matematickém modelování v kombinaci s aplikovanou jadernou fyzikou.
6. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:58|ČTK
Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů
Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Na trase budoucí D35 objevili archeologové desítky nalezišť od doby kamenné až po středověk
Archeologové při průzkumu dvacetikilometrové trasy budoucí D35 našli přes dvacet nalezišť od doby kamenné až po středověk. Naleziště se nacházejí mezi Ostrovem a Džbánovem. Zajímavý je pozdní a střední paleolit, tedy doba lovců a sběračů a prvních zemědělců, řekl Daniel Stolz z archeologické organizace Archaia. Velký počet nalezišť byl podle něj nečekaný. Nejmladší jsou rozsáhlé pozůstatky cihelny, která fungovala ještě v devatenáctém století.
18. 9. 2023|
Archeologové zkoumají, proč stál pod vrchem Krudum kostel. Žádnou osadu zatím neobjevili
Okolí zříceniny kostela svatého Mikuláše pod vrchem Krudum na Sokolovsku obsadili archeologové. Pátrají po tom, jaké zde bylo původní osídlení a proč zde kostel vůbec vznikl. Dosud se totiž archeologům nepodařilo objevit žádnou osadu. Osídlení zde zřejmě souviselo s těžbou železné rudy a polodrahokamů, řekl archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 19:21|
Čeští vědci přišli s novou metodou čtení DNA. Je až sedmnáctkrát rychlejší
Informace o nově nabytých schopnostech nebo dlouhodobých změnách v chování zvířat pomůže vědcům odhalit metoda četby DNA, kterou vyvinul český tým. Podobné drobnosti lze zkoumat při pohledu na genom živočichů, tedy kompletní genetickou informaci.
25. 11. 2022|sov
Bylo by hezké objevit ráj, říká archeolog a teolog pátrající v Izraeli po stopách bible
Univerzita Karlova udělila Ceny Arnošta z Pardubic dvěma svým pedagogům, jedním z nich je profesor Filip Čapek, který se zabývá i dějinami starověkého Jeruzaléma. Jako teolog a zároveň archeolog se podílí na výzkumu nalezišť v Izraeli. Díky tomu vnímá, že lze lépe porozumět světu, který se nachází za biblickými texty. Čapek byl hostem Událostí, komentářů.
22. 11. 2022|
Archeologové pod jedním z měšťanských domů v Přerově objevili stopy osídlení z dob Velké Moravy
Archeologové na dolním okraji Masarykova náměstí v Přerově odkryli stopy osídlení od současnosti až do doby Velké Moravy. Umožnil to záchranný výzkum na dvoře takzvaného Blažkova domu, který právě prochází rekonstrukcí. Nález v rámci jednoho výkopu tak dokládá dlouhých tisíc let historie v centru Přerova.
4. 6. 2022|
Čeští archeologové jsou zpátky v Izraeli. Pomáhají odkrývat chrám z dob Starého zákona
Čeští archeologové se vrátili na pahorek Tel Moca v Izraeli. Nenápadné místo pod dálniční estakádou je unikátní ukázkou nejstaršího náboženského stavitelství. Češi tam pomáhají odkrývat chrám z dob Starého zákona, který nepřímo ukazuje, jak vypadal nejstarší židovský chrám v nedalekém Jeruzalémě.
18. 8. 2021|
Část hradeb v Čáslavi se rozpadá. Nejrizikovější úseky muselo město zabezpečit
Jarní kontrola hradebního opevnění v Čáslavi ukázala, že jeho část je v havarijním stavu. Zeď se na mnoha místech nebezpečně bortí a z hradeb padají kameny. Město nyní musí situaci urychleně řešit, současně chystá i kompletní rekonstrukci. Čáslavské hradby pochází z druhé poloviny 13. století, v historii odolaly několika požárům i vpádům cizích vojsk.
15. 5. 2021|
Hledač s detektorem našel mezi vinohrady ostatky zřejmě sovětského vojáka
Amatérský hledač kovů našel mezi vinohrady v Kosticích na Břeclavsku hrob pravděpodobně sovětského vojáka z konce druhé světové války. Vzhledem k tomu, že byl v hrobě i ruční granát, přivolal na místo policejní pyrotechniky a ti kontaktovali také archeologa.
26. 3. 2021|