TÉMA

Prezident Spojených států

Nikoliv božské právo králů. Odvolací soud naznačil skepsi k Trumpovu výkladu imunity

U federálního odvolacího soudu ve Washingtonu se probírala klíčová otázka spojená s obžalobami amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Jeho právníci tvrdí, že v této souvislosti nemůže být stíhán, protože obvinění pramení ze skutků spojených s výkonem prezidentské funkce. Na soudní jednání dorazil exprezident osobně.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 21:01|

Biden prohlásil, že chce znovu kandidovat na prezidenta

Americký prezident Joe Biden v pondělí řekl, že plánuje znovu kandidovat a chystá se na tvrdý boj o znovuzvolení. Oficiálně chce své plány oznámit v úterý, píše Reuters. „Řekl jsem vám, že plánuji znovu kandidovat. Dám vám brzy vědět,“ řekl Biden.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 21:44|

FBI poslala státnímu zástupci důkazy o daňových deliktech a nepovoleném nákupu zbraní Bidenova syna

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním shromáždila FBI před několika měsíci dostatek důkazů, aby mohla obvinit prezidentova syna Huntera Bidena z daňových trestných činů a z toho, že lhal o užívání drog, když si v roce 2018 koupil pistoli, informoval Washington Post a CBS News. Důkazy shromážděné vyšetřovateli FBI a IRS byly podle těchto zdrojů zaslány úřadu státního zástupce v Delaware. Mluvčí Trumpem jmenovaného státního zástupce v Delaware se odmítl vyjádřit.
7. 10. 2022|

Spojené státy stojí po boku Ukrajiny, řekl Biden v projevu v Kongresu. USA zavírají vzdušný prostor ruským letadlům

Americký prezident Joe Biden přednesl svoji první zprávu o stavu unie. V úvodu hovořil o válce na Ukrajině, ostře se vymezil vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a vyzdvihl inspirativnost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na společné schůzi obou komor Kongresu vystoupil šest dní od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Biden však čelí i mnoha problémům na domácí půdě – podle jeho představ se nepodařilo prosadit investiční balíček, navzdory proklamacím umíraly i po Bidenově nástupu do funkce statisíce lidí na covid-19, řadu plánovaných reforem se mu vůbec nepodařilo prosadit kvůli nejednotě demokratických zákonodárců. Spojené státy sužují i ekonomické problémy včetně inflace.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 16:17|

Biden stanovil cíl 200 milionů dávek vakcín za prvních 100 dnů ve funkci. Růst počtu migrantů považuje za sezonní

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek na své první tiskové konferenci v úřadu řekl, že stanovuje nový cíl: aplikovat 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19 ve Spojených státech během prvních 100 dnů ve funkci. Zároveň odmítl kritiku, že jeho politika způsobuje nárůst migrantů přicházejících na americko-mexickou hranici. Prohlásil, že nárůst je sezonní a stalo se to i za jeho předchůdce, prezidenta Donalda Trumpa. Biden zmínil, že chce v roce 2024 usilovat o znovuzvolení.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 22:28|