TÉMA

Zahájení

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, začal letní semestr

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začal letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci vrací k akademickému životu v hlavní budově instituce. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Příchozí mohou využít služeb krizových interventů a škola také posílila ochrannou službu v budově. Informovala o tom proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:37|

30 let zpět: Výstavba nových depozitářů Státního archivu ČR

Jak bylo nakládáno s archivními materiály před 30 lety? Kde a jak byly archiválie skladovány? Kvůli jejich narůstajícímu počtu a mnohdy nevyhovujícímu prostoru pro uchovávání dokumentů byly zahájeny práce na výstavbě nových depozitářů Státního archivu ČR. Dokončení se plánovalo na rok 1995.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 10. 2022|

30 let zpět: Dejvické divadlo zahájilo svou první sezonu

Dejvické divadlo v Praze 6 dnes patří k těm nejznámějším nejen v metropoli. Členové zdejšího souboru jsou také dobře známí i z filmů či televizních seriálů. Od otevření scény v říjnu uteče rovných třicet let a reportáž ze 17. října 1992 informuje o jejím prvním představení. Tehdy ještě bez slavných hereckých jmen a s překvapivým titulem první sezony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 10. 2022|

Před půlstoletím se Praha rozvedla s trolejbusy. Nyní s nimi uzavírá nový sňatek

Praha si připomíná padesát let od chvíle, kdy jejími ulicemi naposledy projel trolejbus (přesněji klasický trolejbus bez alternativního pohonu). Město se jich v sedmdesátých letech vzdalo ve prospěch autobusové dopravy. Přesně v den půlstoletého výročí ale Praha jejich provoz zase obnovuje. V sobotu se svezou první cestující po první novodobé plnohodnotné trolejbusové trati z Letňan do Čakovic, která by měla být předzvěstí dalšího velkého rozvoje.
15. 10. 2022|

30 let zpět: Divadlo Bez zábradlí zahájilo svou první sezonu

Pražské Divadlo Bez zábradlí vzniklo roku 1991 odchodem několika herců z Divadla Na zábradlí. V čele s hercem Karlem Heřmánkem pak zahájili svou první divadelní sezonu v září 1992 na scéně divadla Gong ve Vysočanech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 9. 2022|

Nejdůležitější je zabývat se energetikou a Ukrajinou, shodli se Fiala s von der Leyenovou

Předsednictví v Radě Evropské unie přešlo na půl roku na Česko. Na slavnostní zahájení do Litomyšle po poledni dorazili čeští ministři včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a před jednou odpoledne také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová následovaná dalšími komisaři. Potom začalo společné jednání české vlády a Komise. Fiala očekává, že následujících šest měsíců bude těžkých, za zásadní považuje zajištění dostupné energie a pomoc Ukrajině.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:44|

30 let zpět: Zahájení činnosti Greenpeace v Československu

Před třiceti lety zahájila své působení v tehdejším Československu světová ekologická organizace Greenpeace. Její mluvčí v reportáži nastiňuje, jaké osvětové kampaně si členové pro veřejnost přichystali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 3. 2022|

30 let zpět: Zahájení provozu prvního bankomatu

Dnes jsou bankomaty běžnou součástí měst i obcí. V tehdejším Československu se objevily právě před 30 lety. Reportáž z února 1992 ukazuje uvedení do provozu prvního bankomatu u nás. Výběr bankovek však ještě zdaleka nebyl pro všechny. Na běžné používání si veřejnost ještě musela počkat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 2. 2022|

30 let zpět: Zahájení předkola kupónové privatizace

Před 30 lety bylo zahájeno předkolo kupónové privatizace. Samotné první kolo začalo až v květnu, už od února však zájemci mohli na poštách nakupovat kupónové knížky a k nim určené známky. Jaký byl o nákup zájem a zda pošty nápor lidí zvládaly, ukazují reportáže z Prahy a Tábora.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 2. 2022|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

30 let zpět: Slavnostní otevření hotelu Atrium Praha

Před 30 lety byl slavnostně otevřen hotel Atrium Praha, který dnes známe pod názvem Hotel Hilton Praha. Moderní stavba s obdelníkovým půdorysem vznikla ve spolupráci s francouzskou organizací CBC Paris a je dodnes největším hotelem v Česku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 6. 2021|

30 let zpět: Slavnostní zahájení rekonstrukce Lichtenštejnského paláce v Praze

Před 30 lety byla v Praze slavnostně zahájena rekonstrukce Lichtenštejnského paláce v Praze, kde po jejím dokončení začala sídlit Hudební fakulta Akademie múzických umění. Zároveň sloužila veřejnosti jako centrum hudební a divadelní kultury.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 5. 2021|

30 let zpět: Zahájení zkušebního provozu Žižkovského televizního vysílače

Přesně před 30 lety byl zahájen zkušební provoz Žižkovského televizního vysílače v hlavním městě. V čem zkušební provoz spočíval? A jak byla data vyhodnocována? Odpovídali vedoucí výstavby a vedoucí technologického oddělení televizního vysílače.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 3. 2021|