TÉMA

Zkušební provoz

Po Česku nově jezdí vlak vyrobený v Číně. Cestující doveze z Ústí nad Labem do Kolína

Cestující na trati z Ústí nad Labem do Kolína nově vozí rychlík Sirius. Je to poprvé, co vlak vyrobený v Číně jezdí na české železnici. Původně byl vyroben pro Leo Express, nakonec ho do zkušebního provozu ale nasazuje společnost RegioJet. Šestivozová souprava zatím jezdí na čtyřech spojích denně.
5. 2. 2024|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Jako letadlo na kolejích. Lidé si stěžují, že jsou nové vlakové soupravy příliš hlučné

Problémy s hlučností mají nové motorové vlaky RegioFox určené krajům. Někdy údajně překračují povolené limity na spojích Českých drah ve středních Čechách, kde v létě začaly jezdit. Výrobce, polská PESA, o problému ví a tvrdí, že ho řeší.
23. 10. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Nesvítí vůbec, nebo poblikává. Nové osvětlení v centru Brna má potíže

Nové girlandy v centru Brna nefungují správně. Aktuálně mají zobrazovat padající sněhové vločky, ne na všech těchto zařízeních je to ale vidět. Některé girlandy nesvítí vůbec, jiné třeba problikávají. Podle autorů a provozovatelů je to tím, že jsou zatím ve zkušebním provozu. Přiznávají potíže se signálem i s technologií.
1. 12. 2022|

Brněnské „metro“ je v provozu. Podzemní tramvaje však jezdí ke kampusu zatím jen na zkoušku

Nová tramvajová trať v Brně k bohunické fakultní nemocnici a ke kampusu Masarykovy univerzity je v ověřovacím provozu. Tento týden už po ní začaly jezdit tramvaje a zbývá dokončit montáž některých technologií. Stavebně je trať pro „šaliny“ včetně tunelu prakticky hotová, řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek. Provoz s cestujícími by mohl začít v neděli 11. prosince, kdy je celostátní změna jízdních řádů.
15. 9. 2022|

Mastercard testuje platby úsměvem. Biometrická data jsou na to příliš cenná, komentuje expert

Společnost Mastercard zahájila zkušební provoz svého systému pro platby na základě biometrických údajů. V budoucnu by tak k zaplacení nákupu v běžném obchodu mohl stačit pouhý sken obličeje, jaký se používá například k odemykání chytrých telefonů nebo k platbě u společnosti Apple. Odborníci ale varují, že použití takových dat jen kvůli placení je lehkomyslné.
19. 5. 2022|

30 let zpět: Zahájení zkušebního provozu Žižkovského televizního vysílače

Přesně před 30 lety byl zahájen zkušební provoz Žižkovského televizního vysílače v hlavním městě. V čem zkušební provoz spočíval? A jak byla data vyhodnocována? Odpovídali vedoucí výstavby a vedoucí technologického oddělení televizního vysílače.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 3. 2021|