TÉMA

Ever Given

V Suezském průplavu se podařilo vyprostit nákladní loď, která ráno zablokovala provoz

V Suezském průplavu v Egyptě ve čtvrtek ráno uvázla nákladní loď a zablokovala dopravu na jedné z nejvytíženějších vodních cest na světě. Remorkérům se po přibližně třech hodinách plavidlo plující pod hongkongskou vlajkou podařilo vyprostit. Ve frontě za ním uvázly nejméně čtyři další lodě. Ve čtvrtek ráno o tom informovala agentura Reuters s odkazem na provozovatele průplavu Leth Agencies a námořní radary. Plný provoz se podařilo obnovit kolem desáté hodiny ráno našeho času.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 12:01|

Námořní evergreen. Po roce od Ever Given najela na mělčinu sesterská loď

Téměř rok poté, co nákladní loď Ever Given ucpala Suezský průplav, uvázla další loď společnosti Evergreen Marine Corp – tentokrát na mělčině v zátoce Chesapeake Bay u amerického Baltimore, odkud Ever Forward vyplula v neděli večer. Směřovala do Norfolku ve Virginii. Provoz ostatních plavidel tentokrát neblokuje.
15. 3. 2022|

Suezský průplav se znovu rozšiřuje. Hotovo má být na konci příštího roku

V Suezském průplavu znovu neúnavně pracují bagry a plovoucí rypadla. Tentokrát se nesnaží osvobodit uvázlou nákladní loď jako v minulém roce, ale mají za úkol kanál rozšířit. Průplavem, který má na šířku pouze asi 225 metrů, ročně propluje dvanáct procent veškerého světového obchodu. Jeho další zablokování si podle egyptské vlády svět nemůže dovolit.
17. 2. 2022|

Ever Given připlula do Rotterdamu. Posádka může po více než čtyřech měsících vystoupit

Kontejnerová loď Ever Given, která v březnu skoro na týden zablokovala Suezský průplav, s tříměsíčním zpožděním připlula do své cílové stanice v nizozemském Rotterdamu. Po 140 dnech tak může z paluby vystoupit posádka, jíž to egyptské úřady zakazovaly.
29. 7. 2021|

Loď Ever Given po třech měsících zvedla kotvy. Detaily dohody nejsou veřejné

Obří kontejnerová loď Ever Given opustila Suezský průplav. Jednu z nejfrekventovanějších námořních tras v březnu na šest dní zablokovala. Dalších sto dní pak kvůli neshodám o úhradě škod egyptské úřady její vyplutí brzdily. Cenu záchranné operace a ušlé příjmy vyčíslila Správa Suezského průplavu (SCA) v přepočtu na 12 miliard korun. SCA požadovala odškodné, majitelé a pojistitelé lodi a SCA podrobnosti vyrovnání nezveřejnili. Kromě peněz má Suezský kanál dostat i remorkér.
7. 7. 2021|

Ever Given bude moct odplout, majitelé lodi se dohodli se správou Suezu na kompenzacích

Zástupci majitelů a pojistitelů kontejnerové lodi Ever Given, která v březnu zablokovala Suezský průplav, v neděli oznámili, že se dohodli s jeho správou (SCA). Loď bude moci odplout 7. července, informovala agentura Reuters.
4. 7. 2021|

Bagrista, který pomohl uvolnit Suezský průplav, čeká na proplacení přesčasů

Když Suezský průplav 23. března zablokovala kontejnerová loď o velikosti mrakodrapu, po Abdalláhu Abdalgavádovi jako jediném řidiči rypadla v blízkém okolí se sháněl jeho nadřízený. V tu chvíli ještě osmadvacetiletý muž netušil, že ho čeká několik dní, kdy bude pracovat téměř bez přestávky i 21 hodin denně. Abdalgavád, který svou obětavou prací významně přispěl k obnovení dopravy v Suezském průplavu, stále čeká na proplacení přesčasů, sdělil serveru Business Insider.
8. 4. 2021|

Suezem znovu proplouvají lodě. Úřady vyšetřují, kdo škody po Ever Given zaplatí

Doprava v Suezském průplavu se po téměř týdenním zablokování lodí Ever Given postupně vrací k normálu. V úterý ráno čekalo u průplavu zhruba tři sta lodí, během dne by jich postupně mělo proplout na 140. Ever Given nyní zkoumají odborníci a vyhodnocují, zda je schopna další plavby. Vyšetřování provádí i egyptské úřady, aby určily viníka nehody, který za škody zaplatí.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 19:19|

Suezský průplav je volný. Obří loď se podařilo vyprostit

Správa Suezského průplavu oznámila, že provoz v kanálu se obnovil v obou směrech. Obří kontejnerová loď Ever Given, která ho blokovala od minulého úterý, již odplula z místa, kde uvízla. Uvolněnou loď prohlédnou v širší jezerní části průplavu, zda nepotřebuje opravy.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 15:42|

Bagry narazily na skálu pod lodí v Suezu. Sísí chce připravit vyložení části kontejnerů

Záchranné týmy v Suezském průplavu při pokusu uvolnit uvázlou kontejnerovou loď Ever Given, která od úterka blokuje průplav, střídají bagrování a tažení pomocí člunů. Podle dvou zdrojů však snahy zkomplikovala skála pod přední částí lodi, uvedla agentura Reuters.
28. 3. 2021|

Snahy o uvolnění Suezského průplavu pokračují. Za uváznutím lodě možná stojí lidská chyba

V Suezském průplavu se během soboty opět snaží uvolnit kontejnerovou loď, která tuto vodní cestu zablokovala v úterý. Technikům se podařilo pohnout se zádí a kotvou, stále však není jisté, kdy bude loď schopna opět vyplout. Zástupce správy průplavu oznámil, že hlavní příčinou incidentu nemohl být silný poryv větru ani písečná bouře, jak se původně uvádělo. Na povolení použít průplav čeká podle egyptského tisku 321 lodí. Šéf správy průplavu Usáma Rabía na tiskové konferenci řekl, že až skončí vyšetřování, budou uplatněny finanční sankce.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 21:40|

Provoz v Suezském průplavu zůstává přerušený. Ztráta je každý den 200 miliard korun

Provoz v Suezském průplavu byl dočasně přerušen do doby, než se podaří zcela uvolnit kontejnerovou loď, která tuto vodní cestu blokuje od úterý. Oznámila to správa průplavu. Třináct lodí, které směřovaly z Port Saidu na severu průplavu směrem na jih, nyní zakotvilo a čeká na obnovení provozu. Agentura Bloomberg v této souvislosti uvedla, že narušení plavby v Suezu znamená za každý den ztrátu více než devíti miliard dolarů (přes 200 miliard korun).
25. 3. 2021|