TÉMA

Úzkokolejka

Soud povolil reorganizaci jindřichohradecké úzkokolejky, firma je v úpadku

Krajský soud v Českých Budějovicích povolil reorganizaci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Společnost je v úpadku a její věřitelé reorganizaci minulý týden schválili. Věřitel Jan Kysela musí do 120 dní předložit reorganizační plán, vyplývá z informací z insolvenčního rejstříku.
5. 2. 2024|

Věřitelé zadlužené jihočeské úzkokolejky schválili návrh reorganizace. Počítají, že dráhu koupí obce

Věřitelé zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku, schválili její možnou reorganizaci. Investor, jímž by měla být firma good thing, chce o koupi úzkokolejných drah na jihu Čech a Vysočině jednat s obcemi. Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce. Část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ, vyplývá ze středeční schůze věřitelů u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Tento soud již dvakrát poslal firmu JHMD do konkurzu, pokaždé ale jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze.
31. 1. 2024|

Na jindřichohradeckou úzkokolejku by se mohly v létě vrátit vlaky

Během následující letní turistické sezony by mohl být obnovený provoz na úzkokolejce v jižních Čechách a na Vysočině. Dráha by také už mohla mít nového vlastníka, sdělil insolvenční správce firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) David Jánošík. Společnost do loňska provozovala vlaky a nyní je v konkurzu. Správce chce v nejbližší době požádat Drážní úřad o bezpečnostní osvědčení k dráze. Provoz by mohl být obnovený nejdřív jen o víkendech. Tratě jsou provozuschopné, řekl vedoucí oprav JHMD Jan Píšala. Provoz vlaků na tratích skončil přesně před rokem, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:34|

Vrchní soud zrušil konkurz zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy, uvedl vrchní soud. Vyhověl odvolání firmy JHMD a konkurz zrušil. Případ bude ale dál posuzovat soudce Zdeněk Strnad, což společnost JHMD napadala. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Proti rozhodnutí vrchního soudu není možné dovolání. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila.
5. 9. 2023|

Na osoblažskou úzkokolejku se vrátily vlaky. Jediná lokomotiva se ale po pár jízdách porouchala

Po půlroční výluce se vrátily vlaky na úzkokolejnou trať v Osoblažském výběžku na Bruntálsku. Obnovení provozu ale netrvalo dlouho. Jediná lokomotiva, která společně s repasovaným vagonem spoje zajišťuje, se po několika jízdách porouchala. Vlak tak opět nahradily autobusy. Závadu se na místě pokoušejí odstranit technici.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:27|

Jihočeské úzkokolejky opustily historické vozy. Odvoz nařídila insolvenční správkyně, šéf místních drah nesouhlasí

V Kněževsi na Rakovnicku budou nově deponované dva historické úzkorozchodné železniční vozy z majetku zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Rozhodla o tom insolvenční správkyně. JHMD na sebe v září podaly insolvenční návrh. V říjnu přestaly na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně jezdit vlaky, cestující zůstali odkázáni na autobusové linky.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 17:11|

Místo vlaků úzkokolejky budou v jižních Čechách a na Vysočině jezdit krajské autobusy

Jindřichohradecká úzkokolejná dráha už místo vlaků nevypraví ani náhradní autobusy. Postupně je vystřídají krajské. Společnost skončila v úpadku a přišla o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Její vedení jedná s obcemi a řeší, jak s železnicí naložit do budoucna.
31. 10. 2022|

Jindřichohradecká úzkokolejka prozatím dojezdila. Od pondělí ji nahradí autobusy

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, nasadí od pondělí 3. října na úzkokolejce místo vlaků autobusy. Firmě vyprší 2. října platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. JHMD argumentuje, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Firma nevyplatila v září zaměstnancům mzdu, protože jí chybí peníze, nefunguje jí ani web. Vyplývá to z vyjádření firmy a Drážního úřadu. Kraj Vysočina tvrdí, že postupuje podle smlouvy a firmě nic nedluží.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 13:11|

30 let zpět: Ohrožená jindřichohradecká úzkokolejka

Unikátní jindřichohradecká úzkokolejka byla před třiceti lety vybrána mezi dvacet nejméně efektivních železničních tratí, na kterých mělo dojít k zastavení provozu. K záchraně trati Jindřichův Hradec – Nová Bystřice se rozhodly přispět obecní úřady a podniky závislé na jejím chodu. Pomoci mělo také zatraktivněním provozu v turistické sezoně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 1. 2022|

V neděli pojedou naposledy z Liberce do Jablonce tramvaje po úzkém rozchodu. Trať čeká rekonstrukce

V sobotu vyjedou naposledy pravidelné tramvajové spoje z Liberce do Jablonce nad Nisou. Neděle už bude patřit historickým tramvajím, které se rozloučí s úzkým, metrovým rozchodem kolejí. S rekonstrukcí spojnice do Jablonce končí v Česku poslední úsek úzkorozchodné trati.
13. 7. 2021|

Úzkokolejka do Obrataně možná přijde o vlaky, Vysočina zvažuje náhradu autobusy

Kraj Vysočina možná zruší vlakové spoje na jedné z větví jindřichohradecké úzkokolejky. Hejtmanství zvažuje, že na ni v příštích letech přestane přispívat a upřednostní na svém území autobusy, které jsou levnější.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 18:51|