TÉMA

Metylalkohol

Peru má svou metanolovou aféru, padělaný alkohol tam zabil přes padesát lidí

Nejméně 54 lidí v Peru přišlo od září o život v důsledku požití padělaných lihovin, které obsahovaly jedovatý metanol. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví. Počet otrav metanolem je letos v zemi nejvyšší od roku 2010.
18. 10. 2022|

Podezřelí vypovídali, nikdo nechtěl, aby to bylo na něm, vzpomněl šéf týmu, který vyšetřoval metanolovou aféru

Metanolová aféra byla velmi tragickým obdobím, kdy po pozření toxických nápojů zemřelo 48 lidí a přes sto dalších otravu přežilo. Ale byl to také jeden z nejvýznamnějších kriminalistických případů. Podle Martina Baláže, který tehdy vyšetřování vedl, bylo výjimečné, že zadržení lidé většinou policistům vypovídali. Rudolf Fian, který nakonec dostal za namíchání toxické směsi doživotí, však zprvu mluvit nechtěl. Zlom přišel, když se dozvěděl, kolik lidí po vypití metanolu zemřelo.
7. 9. 2022|

Soud výrazně snížil muži trest za prodej metanolu v Havířově. Místo vězení dostal jen podmínku

Vrchní soud v Olomouci výrazně snížil trest Martinu Svobodovi, který podle obžaloby uvedl v roce 2012 do prodeje prostřednictvím stánku v Havířově smrtící metylalkohol, ze čtyř let vězení na tříletý podmíněný trest. Podle rozsudku zemřeli po požití metylalkoholu čtyři lidé a jeden muž natrvalo oslepl. Rozsudek je podle žalobce posledním v metylalkoholové kauze, která si vyžádala pět desítek obětí po celém Česku.
24. 3. 2021|