TÉMA

Miloslav Vlk

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

30 let zpět: Nový arcibiskup Vlk se chce zasadit o prohloubení dialogu mezi lidmi

Miloslav Vlk převzal v katedrále sv. Víta berlu svatého Vojtěcha a ujal se tak úřadu pražského arcibiskupa. V poselství k divákům Československé televize potom vyzýval k toleranci mezi lidmi a ochotě vzájemně si naslouchat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 6. 2021|

30 let zpět: Papež Jan Pavel II. jmenoval nového arcibiskupa pražského

Před třiceti lety jmenoval papež Jan Pavel II. nového arcibiskupa pražského. Stal se jím dosavadní biskup českobudějovický Miloslav Vlk. Ten v krátkém rozhovoru uvedl, s čím do své nové funkce přichází. Odstupující kardinál František Tomášek, který na post rezignoval z důvodu vysokého věku a špatného zdraví, pak při této příležitosti vyjádřil spokojenost s volbou papeže Jana Pavla II.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 3. 2021|

30 let zpět: Květná neděle v Českých Budějovicích

Květná neděle je tradičně významným svátkem všech křesťanů. V Českých Budějovicích si jej před třemi dekádami věřící připomněli s biskupem Miloslavem Vlkem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 3. 2021|