TÉMA

Podpisy

Odpůrce války Naděždin se nemůže ucházet o ruské prezidentství. Volební komise ho nezaregistruje

Ruská ústřední volební komise odmítla zaregistrovat odpůrce války Borise Naděždina do březnových prezidentských voleb. Na platformě Telegram to oznámil samotný uchazeč o úřad hlavy státu, který avizoval, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá k nejvyššímu soudu. Komise podle ruské státní agentury TASS uznala 95 587 podpisů podporujících jeho kandidaturu z celkově téměř 105 tisíc, které Naděždin předložil.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 11:15|

Poslanci mají dost podpisů pro vznik komise, která prověří hospodaření Hradu. Opozice je proti

Koaliční poslanci mají dost podpisů pro návrh na vznik vyšetřovací komise. Ta by měla řešit kauzy týkající se fungování Kanceláře prezidenta republiky během obou volebních období bývalého prezidenta. Opozice ji považuje za zbytečnou.
8. 4. 2023|

Poslanci ANO a SPD sesbírali přes 80 podpisů k podání návrhu na odvolání Pekarové Adamové

Skupina poslanců opozičních hnutí ANO a SPD sesbírala přes 80 podpisů k podání návrhu na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) kvůli postupu jednání o snížené valorizaci penzí. Na tiskové konferenci před úterní schůzí dolní komory to řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Pekarová Adamová reagovala slovy, že opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s Andrejem Babišem (ANO).
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:59|

Za zfalšovaný protokol snížil kárný senát žalobkyni plat, zvažoval odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil Daně Koptišové z Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích plat o třicet procent na jeden rok. Vypracovala protokol o podání trestního oznámení, který neodpovídal skutečnosti, opatřila ho falešnými podpisy.
18. 1. 2023|

Registraci občanských kandidátů podle NSS provází problémy, je čas na změnu

Nejvyšší správní soud (NSS) při přezkoumávání registračního procesu občanských kandidátů pro prezidentskou volbu narazil podle členů specializovaného senátu na řadu problémů, deficitů právní úpravy a „neblahých skutečností“. Systém shromažďování padesáti tisíců podpisů a jejich ověřování je podle vyjádření soudců v podstatě neudržitelný a je čas uvažovat o jeho změně. „Když použiji okřídlené rčení, že volby jsou svátkem demokracie, tak musím říct, že příprava k této oslavě tomu vůbec neodpovídá, spíše naopak,“ řekl novinářům soudce Ivo Pospíšil.
13. 12. 2022|

Proti vnitru se odvolají uchazeči o prezidentský úřad Diviš, Janeček, Březina i Zítko

Uchazeči o post prezidenta Karel Diviš, Karel Janeček, Tomáš Březina i Pavel Zítko se odvolají proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které je nezaregistrovalo do lednových voleb. Po započtení závad podle resortu vnitra chybělo Divišovi do padesátitisícové hranice 116 podpisů, Březinovi přes čtyři tisíce. Vysoký počet nedostatků v kontrolovaných petičních arších vedl i k vyškrtnutí Janečka. Tomu scházely necelé dva tisíce podpisů.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 22:24|

Vnitro zkontroluje hlasy uchazečů o prezidentskou funkci, jména oficiálně oznámí 25. listopadu

Češi budou – v přímé volbě potřetí – vybírat svého prezidenta. Premiéru měl tento způsob v lednu 2013 a o pět let později se opakoval. Z letošních jednadvaceti uchazečů o Hrad jsou známá jména třinácti. Z toho sedm vsadilo na podporu poslanců a senátorů. Při zmíněné historicky první volbě před deseti lety většina tehdejších uchazečů sbírala potřebné podpisy přímo od lidí. Způsob kontroly platných hlasů tehdy vzbudil velké kontroverze. Jména lidí, kteří budou moci kandidovat v historicky třetí přímé volbě prezidenta, oznámí ministerstvo po kontrole hlasů 25. listopadu.
8. 11. 2022|

30 let zpět: Dohody o budoucí spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem

Ihned po návratu československé delegace z londýnského summitu, kde byla nastíněna otázka potřebné úpravy asociační dohody s Evropským společenstvím v důsledku rozdělení ČSFR, podepsali český a slovenský premiér 16 dohod o budoucí spolupráci mezi Českem a Slovenskem. Podle Václava Klause byly vytvořeny základní podmínky pro plodnou spolupráci po 1. lednu 1993.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 10. 2022|

30 let zpět: Vasil Biľak popřel podpis na zvacím dopisu

V červenci 1992 byl v ruském Státním archivu objeven takzvaný zvací dopis z roku 1968, jímž podepsaní čeští a slovenští komunisté vyzvali vedení SSSR, aby zasáhlo proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. List se poté stal záminkou k invazi takzvaných spřátelených armád do ČSSR. Po převozu kopie dopisu do ČSFR byl stíhán poslední žijící z celkem pěti podepsaných, Vasil Biľak. Pravost svého podpisu ale vytrvale popíral.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 8. 2022|

30 let zpět: Výzva občanů za zachování Československa

V roce 1991 sílily tendence snahy o samostatnost Slovenska. Na to 20. září 1991 reagovala řada osobností kulturního a veřejného života. Veřejně se postavili za zachování federativního státu. Ten se podle nich snažili rozbít někteří politici zákulisními triky proti vůli většiny obyvatel. Společně také vyzvali zákonodárce k uspořádání referenda, jež by o osudu Československa rozhodlo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 9. 2021|

Lidé PRO Mikuláše Mináře končí. Nesesbírali ani desetinu vytyčených podpisů

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na Twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval, následně to hnutí potvrdilo v tiskové zprávě. Původně hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich nasbíralo 39 250.
24. 3. 2021|