TÉMA

Branislav Gröhling

Fico zvyšuje tlak na část médií. Zvažuje, že by je nevpustil ani na Úřad vlády

Slovenský premiér Robert Fico stupňuje tlak na některá média, tvrdí jejich zástupci. Zkraje týdne je označil za nepřátelská a pohrozil omezením přístupu na Úřad vlády. Novináře – včetně nejsledovanější Markízy – kritizuje za politizování jejich práce. Podle redakcí chce staronový šéf slovenské vlády omezit kritické zpravodajství.
20. 11. 2023|

Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na sestavení nové slovenské vlády

Strany Smer – Sociálna demokracia (Smer–SD), Hlas–SD a Slovenská národná strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Vyplývá to z memoranda o porozumění, které během středy v Bratislavě podepsali předsedové trojice stran Robert Fico (Smer–SD), Peter Pellegrini (Hlas–SD) a Andrej Danko (SNS).
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 15:23|

Čaputová jmenovala tři nové ministry, diplomacii povede dosavadní velvyslanec v Česku Káčer

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po odchodu liberální strany Sloboda a Solidarita (SaS) z vládní koalice jmenovala tři nové ministry, a to zahraničí, hospodářství a spravedlnosti. Šéfem diplomacie se stal dosavadní velvyslanec v České republice Rastislav Káčer, který je stejně jako jeho předchůdce Ivan Korčok znám svými prozápadními názory. Koalice zatím nevybrala nového ministra školství, úřad proto dočasně povede premiér Eduard Heger, jehož vláda po odchodu SaS do opozice přišla o většinu ve sněmovně.
13. 9. 2022|

Sulík nechce být ve vládě s Matovičem, ohlásil vypovězení koaliční smlouvy

Čtyřčlenná vládní koalice na Slovensku čelí další krizi. Menší vládní strana Sloboda a solidarita (SaS) oznámila, že vypovídá koaliční smlouvu a že nechce dál spolupracovat s ministrem financí Igorem Matovičem jako členem vlády. Pokud do konce srpna nebude dohodnuto nové uspořádání poměrů v koalici, čtyři ministři za SaS podají demisi, řekl předseda strany Richard Sulík. Matovičovo nejsilnější vládní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) požadavek SaS předem odmítlo. Bez hlasů poslanců SaS přijdou zbylé tři vládní strany ve sněmovně o většinu.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 18:49|

Slovenský parlament schválil výraznější zvýšení finanční podpory rodinám

Slovenský parlament schválil zvýšení přídavků na děti i odpočitatelné položky z daní pro rodiče a nový příspěvek na kroužky dětí. Opatření přijdou na více než miliardu eur (24,6 miliardy korun) ročně. Balíček kritizovali ekonomové, jedna z vládních stran i samospráva, která kvůli němu přijde o peníze.
24. 5. 2022|

Slovenská vládní koalice se tříští. Sulíkova SaS se po rezignaci ministrů odtrhla

Menší slovenská vládní strana Sloboda a Solidarita (SaS) v probíhající vládní krizi pozastavuje svou účast v koalici, dokud premiér Igor Matovič (OĽaNO) nepodá demisi. Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda strany Richard Sulík. Zbylé tři vládní partaje si bez SaS udrží ve sněmovně jen těsnou většinu. Sulíkova strana už dříve podmínila své setrvání v kabinetu tím, že Matovič rezignuje do této středy. Premiér už o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 19:06|

„Už se čeká jen na odchod Matoviče.“ Slovenská vládní krize vrcholí demisí dalších ministrů

Slovenští ministři školství Branislav Gröhling a zahraničí Ivan Korčok ze Slobody a Solidarity (SaS) ohlásili demisi. Jsou již pátým a šestým odcházejícím členem kabinetu premiéra Igora Matoviče. Ten prochází krizí kvůli dlouhodobě špatným vztahům mezi čtyřmi koaličními partnery. Důvěru veřejnosti ztrácí také kvůli pandemii, kterou se mu v evropském srovnání daří zvládat špatně, hůř je na tom jen Česko.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 22:57|