TÉMA

Republika Kongo

Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:21|

Při lodním neštěstí v Kongu zahynulo nejméně 145 lidí, oznámily tamní úřady

Při potopení přetíženého plavidla na řece v severozápadním Kongu zahynulo nejméně 145 lidí. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP s odkazem na místní úřady. Zachránilo se zhruba 55 pasažérů. Motorový člun, který mířil po řece Lulonga z Konžské demokratické republiky do sousední Konžské republiky byl přetížený zbožím a zvířaty a potopil se v úterý pozdě večer poblíž města Basankusu.
19. 1. 2023|

Prezident Konga, který vládne už 36 let, obhájil mandát. Opozice považuje volby za zmanipulované

Prezident Konžské republiky Denis Sassou-Nguesso získal v nedělních volbách 88,57 procenta hlasů, čímž obhájil mandát. S odvoláním na státní televizi Konžské republiky o tom napsala agentura Reuters. Opozice volby považuje za zmanipulované.
23. 3. 2021|