TÉMA

Covidový pas

Pandemie ve světě: Slovensko chystá covidové pasy pro mobily, Rakousko ohlásilo dvě etapy rozvolňování

Slovensko zavede covidové pasy i ve formě mobilní aplikace. Rakouská vláda v pátek ohlásila dvojí rozvolňování protiepidemických opatření. Řecko zavede covidpasy před 1. červencem, kdy mají začít platit unijní pravidla. Británie schválila vakcínu od společnosti Johnson & Johnson. Irsko plánuje uvolit cestovní omezení od 19. července. Nizozemsko od příštího týdne otevře vnitřní prostory restaurací či muzea. Japonsko v Tokiu a dalších oblastech prodlužuje stav nouze kvůli koronaviru. Malajsie vyhlásí na dva týdny úplnou uzávěru země. Brazilský prezident navrhuje další lék na covid.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 21:49|

Lídři EU souhlasí s rušením koronavirových restrikcí v Evropě. Chtějí více vakcín pro chudé země

Život v zemích Evropské unie by se v příštích týdnech měl začít pomalu vracet do normálu. Shodli se na tom prezidenti a premiéři členských zemí, podle nichž je podmínkou obezřetného rušení pandemických restrikcí rychlý postup očkování. Šéfové států a vlád se shodli na nutnosti posílit produkci vakcín, jichž by měla EU více poskytovat chudším zemím. Podpořili také co nejrychlejší zavedení takzvaných covidových pasů usnadňujících cesty přes hranice, systém by měl být spuštěn 1. června.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 20:08|

Od července půjde po Unii cestovat s covidovým pasem. Citlivá data by měla zůstávat na úrovni států

Od července by měl začít fungovat EU digitální covidový certifikát, tedy covidový pas pro cestování i pro cesty za prací. „Usnadní to cestování i jeho plánování,“ uvedla v pořadu Devadesátka ČT24 místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek upozornil, že mezi státy zřejmě zůstanou rozdíly, za jak dlouho po očkování budou jeho účinky uznávat.
21. 5. 2021|

Evropa plánuje obnovu cestování: covid pas v mobilu i regionální „bubliny“

Evropské země plánují, jak během letní sezony obnovit volné cestování. Řešením mají být celoevropské covidové pasy. Ještě předtím chce Česko dohodu uzavřít se sousedními státy a také v rámci visegrádské čtyřky. Je to pojistka, kdyby se odsouvala dohoda na půdě Evropské unie, řekl v Devadesátce zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé. Druhý rok po sobě si Češi dovolenou u moře nechtějí nechat vzít. Na prázdniny hodlá podle cestovních kanceláří vyrazit přes milion lidí, což je více než před rokem. I přesto, že přesně nevědí, co je bude při dovolené čekat.
7. 5. 2021|

Na akce bude moci ještě v květnu 700 lidí, plánuje Zaorálek. Očkování zrychlilo, praktickým lékařům chybějí vakcíny

Ve středu dostal vakcínu proti covidu-19 druhý nejvyšší počet lidí za den od začátku vakcinace, a to 76 099. Vakcíny ale chybí praktickým lékařům. Ve středu přibylo 1857 potvrzených případů. Počet nově nakažených byl nejnižší za všední den od 21. září. Vláda ve čtvrtek rozhodla o dalším rozvolnění protiepidemických opatření. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mohlo po polovině května rozvolňování pokračovat povolením hromadných akcí až pro 700 lidí.
6. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 17:18|

V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.
1. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Německo prodlužuje uzávěru, Rakousko otevře pět přechodů s Českem a Slovenskem

Německo prodlužuje uzávěru do 18. dubna a vyzývá své občany, aby pět dnů velikonočních svátků strávili doma a omezili kontakty na minimum. Země tak chce zlomit třetí vlnu pandemie, oznámila v noci na úterý po dlouhém jednání se zemskými premiéry kancléřka Angela Merkelová. Britský parlament a Bavorsko si připomínají oběti pandemie. Rakousko otevře čtyři hraniční přechody s Českem a jeden se Slovenskem.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 21:09|