TÉMA

Zdeněk Blahut

Zahraniční zpravodajce obral náměstek Blahut o 190 milionů korun, tvrdí obžaloba

Pražský městský soud se v pondělí začal zabývat případem Zdeňka Blahuta, bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. Státní zástupce Marek Bodlák tvrdí, že pro sebe získal 190 milionů korun. Blahut prý využil důvěry ředitele rozvědky a informací, kterými jako náměstek disponoval. Hlavní líčení bude kvůli projednávání utajovaných informací za zavřenými dveřmi.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 20:13|

Státní zástupce znovu obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Případ bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta míří opět před soud. Státní zástupce Marek Bodlák jej podruhé obžaloval z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Žalobce to uvedl v odpovědi na dotaz České televize. Blahut byl kvůli údajnému fiktivnímu nákupu obžalován už loni v květnu, soud však v srpnu nařídil policii případ došetřit. Žalobce se proti tomu bránil u vrchního soudu, ten ale jeho stížnost zamítl.
6. 5. 2022|

Soud vrátil případ bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta k došetření policii

Městský soud v Praze vrátil kriminalistům k došetření případ bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta. ČT informaci zjistila z justiční databáze. Žalobce na muže podal v květnu obžalobu z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli škodě 200 milionů korun mu za to v případě odsouzení hrozí až dvanáct let vězení. Je to vůbec poprvé, kdy takto vysoce postaveného důstojníka českých zpravodajských služeb stíhá policie. Podle soudu ale musí kriminalisté vyšetřování doplnit.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 12:19|

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Blahuta byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Podle serveru je to poprvé, kdy se takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem.
23. 5. 2021|

Vyšetřovatel navrhl obžalovat exnáměstka ÚZSI Blahuta, píše Deník N

Pražské městské státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl Deník N. Muž byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli vysoké škodě za to v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení.
23. 3. 2021|