TÉMA

Zvíře

Policie šetří podezření na týrání koní na Šumpersku

Policie vyšetřuje podezření na týrání koní v Ludvíkově na Šumpersku. Krajská veterinární správa zvířata před měsícem odebrala chovatelce z pastviny, teď se postupně vracejí majitelům. Jenže to se nelíbí lidem, kteří o zvířata v azylu pečovali. Mají strach, že se koně rozhodnutím úřadů mohou zpátky dostat ke skupině podezřelé z jejich zubožení.
18. 4. 2024|

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Na Lipensku vzniká zubří rezervace. Pomůže rozmanitosti rostlin i živočichů

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.
17. 3. 2024|

Zvířata zavítala do španělských kostelů, kde jim požehnali

Během svátku svatého Antonína, patrona zvířat, nechali španělští majitelé požehnat svým mazlíčkům. Požehnání jim má zajistit dlouhý a zdravý život. Kněží tak během svátku přivítali v kostelech nejrůznější druhy zvířat. Někteří majitelé své miláčky i svátečně oblékli.
17. 1. 2024|

Policie navrhla obžalovat muže ze založení požáru, při kterém uhořelo osm koní

Pražští kriminalisté podali návrh na obžalobu třicetiletého muže, který podle nich v dubnu založil požár stájí na Císařském ostrově v Praze. V ohni zahynulo šest velkých koní a dva poníci. Policie o tom informovala na sociální síti X. Za spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a týrání zvířat hrozí muži v případě odsouzení až patnáctileté vězení. Koně patřili jezdecké škole, předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
24. 10. 2023|

Většina pejskařů v Americe je skeptická vůči očkování, odhalila nová studie

Nedůvěra k očkování a vakcínám, která kulminovala během pandemie covidu-19, se přenesla i mezi majitele a chovatele psů ve Spojených státech. Výzkumníci Bostonské univerzity zjistili, že velká většina pejskařů má vůči vakcinaci svých čtyřnohých miláčků větší či menší výhrady. Výrazný trend ve svých ordinacích už delší dobu zaznamenávají i veterináři, očkovaných psů ale paradoxně nijak výrazně neubývá.
14. 9. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují

Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.
2. 8. 2023|

Zvířata nejsou rekvizitou pro selfíčka, odrazuje Praha od pouličního focení

Pražský magistrát začne v úterý rozmisťovat na desítkách svých reklamních ploch v centru metropole plakáty nabádající turisty, aby nepodporovali pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat. Plakáty jsou součástí kampaně s názvem Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město provozuje třetím rokem a jejímž cílem je upozornit návštěvníky na negativní jevy, které s sebou turismus může nést.
31. 7. 2023|

Tygřice Charlota se po několikaměsíčním pobytu v zoo Hodonín stěhuje do Německa

Zoo Hodonín ve středu opustila samice bílého tygra Charlota. Mezinárodní nevládní organizace na ochranu zvířat Four Paws ji převeze do svého záchranného centra pro volně žijící zvířata v Německu. Tygřice je po několikaměsíčním pobytu v hodonínské zoo ve velmi dobrém fyzickém i psychickém stavu a zvládne kontakt s dalšími tygry, ujistil ředitel zahrady Martin Krug. Tygřice byla loni zabavena z nelegálního chovu.
26. 7. 2023|

Veterinářů pečujících o velká zvířata je málo, najezdí i desítky tisíc kilometrů ročně

Veterinární péče o velká hospodářská zvířata a koně je v Libereckém kraji před kolapsem. Služby v terénu tam poskytuje jen pět procent registrovaných specialistů. Na pomoc tak musejí chovatelé často čekat.
25. 7. 2023|

Z výběhu děčínské zoo uteklo sedm opic. Tři makakové se dostali mimo areál

Ze zoologické zahrady v Děčíně utekli tři makakové chocholatí. Dvě ze sedmi zvířat, která se dostala z výběhu, zaměstnanci zoo už odchytli, tři opice se však dostaly mimo areál. Zoo je dočasně uzavřená, řekla její mluvčí Alena Houšková. V případě, že by někdo z lidí zvířata zahlédl, nemá se pokoušet o jejich odchyt. „Je to nebezpečné zvíře, obzvlášť když je ve stresu,“ podotkla mluvčí.
13. 6. 2023|

Lidé stále zachraňují zvířata, která to nepotřebují. Nejdřív zavolejte a poraďte se, nabádají stanice

V těchto dnech jsou záchranné stanice přeplněné mladou zvěří. Denně přijmou po celé republice na tři stovky zvířat, z toho většinu tvoří právě mláďata. Podle Českého svazu ochránců přírody je pětina z nich často zachraňována zbytečně. Vytrhnutí z jejich přirozeného prostředí je pak může i zabít.
11. 6. 2023|

Ochránci přírody chtějí zákaz dronů v Českém ráji. Narušují hnízdění sokolů

Hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých v Českém ráji podle ochranářů narušují drony. Chtějí proto vydat opatření, které by využívání bezpilotních zařízení omezilo. Zakázat létání chtějí třeba v blízkosti hradu Trosky, kam se sokoli vrátili před čtyřmi lety. Vyvést mladé se jim tam ale podařilo pouze jednou.
21. 4. 2023|

Mají delší život nebo znovu chodí. Zájem o fyzioterapii pro zvířata roste

Laserová nebo magnetická terapie, speciální cvičení i masáže. To vše pro čtyřnohé pacienty. Zvířecí fyzioterapeuti mají čím dál víc práce. Některá zvířata díky jejich péči znovu chodí. Jiným odborníci prodlouží nebo zlepší život.
22. 3. 2023|

Vědcům se podařilo vytvořit prvotní zárodečné buňky ohroženého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil takzvané primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na kterém mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Znovuotevřené hranice nahrávají pašerákům vzácných druhů, případů přibývá

Znovuotevření hranic po covidových restrikcích má i odvrácenou stránku – opět kvete pašování vzácných rostlin a živočichů pod ochranou úmluvy CITES. Jen na pražském letišti zaznamenali celníci do konce srpna 59 případů, což je stejně jako za celý loňský rok.
23. 9. 2022|

Požáry ve Francii ohrožují domácí i divoká zvířata. Některá mají popáleniny

Domácí i divoká zvířata ve Francii trpí kvůli rozsáhlým lesním požárům na jihozápadě země. Zvířata uvěznily plameny nebo dým, řada jich nepřežila, některá plameny vyhnaly do vylidněných měst. O dopadech požárů v departementu Gironde okolo Bordeaux píše server stanice BFM TV. Situace v některých regionech na jihu Evropy se však začíná pomalu zlepšovat. Například evakuovaní obyvatelé španělské obce Cebreros se už mohli vrátit do svých domovů.
23. 7. 2022|

V olomoucké zoo uhynul sedmnáctiletý lev Šimon. Byl nejaktivnějším samcem na světě

V zoo na Svatém Kopečku v Olomouci v pátek uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon. Podle ošetřovatelů trpěl mimo jiné chronickými potížemi pohybového aparátu. Přesná příčina jeho úhynu zatím není jasná, mohlo se ale jednat o akutní infekci. Lev Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat, která se v zoologických zahradách na celém světě narodila, byl otcem šesti lvíčat.
18. 2. 2022|

V okolí Prahy pokračuje pátrání po medvědovi. Viděli ho u Brandýsa, nad městem kroužil i vrtulník

V okolí Prahy i v neděli pokračovalo pátrání po medvědovi, který se hledá už od pátku. Svědek zvíře údajně v neděli viděl v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okolí města dokonce létal i vrtulník s termovizí, doposud se ale žádné stopy po medvědovi najít nenašlo. Do akce se podle policejního mluvčího Pavla Truxy zapojili také místní myslivci.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 20:08|

Praha chystá úpravu vyhlášky týkající se volného pohybu psů. Zabývat se bude i připomínkami obyvatel

Praha připravuje novelu vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, která řeší úpravu volného pohybu psů. Hlavní město trvá na tom, že míst, kde je možné psy venčit, neubude. Tvrdí dokonce, že by jich mělo být ještě víc. Současně ale pražský magistrát uznává, že takových prostranství je málo v centru města, to ale není vyhláškou, může za to hustá zástavba.
7. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko po rekordních přírůstcích zakazuje vstup turistům. Od února bude platit povinné očkování

V Rakousku hygienici zaznamenali největší přírůstek od začátku pandemie. Od pondělí proto vláda zavede plošnou uzávěru, trvat bude nejvýše dvacet dní a zakázané budou turistické cesty ze zahraničí. Od 1. února bude navíc očkování proti covidu-19 povinné. Počty nakažených stoupají v Německu, Maďarsku, Francii i Nizozemsku. Bavorsko kvůli koronaviru zavírá na nejméně tři týdny bary a kluby, adventní trhy nebudou. Podobná opatření aplikuje i Sasko. Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19. Evropská léková agentura doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck. V USA dostanou posilující dávku všichni dospělí, ne jen ti z rizikových skupin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:16|

Spolek z jižních Čech zachraňuje díky dronům ohrožená srnčata. Pomůžou mu i vysokoškoláci

Dobrovolníkům se na jihu Čech letos podařilo zachránit před smrtí pod kombajny a sekačkami až dvě stě srnčat. Spolku Stop sečení srnčat nově pomáhají také drony, které monitorují pole a louky. Záchranu mláďat nová technologie výrazně zefektivnila, ukazují výsledky projektu. Drony využívají termovizi, díky které členové spolku vidí to, co by ze země ve vysoké trávě nezaznamenali. Ročně přitom takovým způsobem zemře až 60 tisíc srnčat, což chce spolek zvrátit.
8. 9. 2021|