TÉMA

Zoologická zahrada

Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.
25. 11. 2023|

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy. Sloužit bude i pro zvířata, která budou například odebrána soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám. Zoo v poslední době oznámila několik novinek, kromě jiného otevřela expozici věnovanou asijské fauně nebo přivezla sloního samce s cílem přirozeného rozmnožování.
15. 9. 2023|

Poprvé v moderních dějinách je zubrů víc než 10 tisíc. V přírodě přitom vyhynuli před sto lety

Podle ochranářské organizace Česká krajina se poprvé v novodobé historii podařilo zubrům překonat hranici více než deseti tisíc zvířat. Největší evropský savec se podle nového vydání Mezinárodní plemenné knihy zubra evropského vyskytuje v počtu 10 536 jedinců. Významnému milníku je věnována mezinárodní konference „100 let záchrany zubra“, která se tento týden koná v polském Borku u Krakova.
7. 9. 2023|

Švýcarsko provozovalo „zoologické zahrady“ s černochy až do šedesátých let dvacátého století

Nové historické výzkumy lépe popsaly dějiny „lidských zoologických zahrad“, které vznikaly v Evropě. Podle vědců pomáhaly formovat rasismus v jeho lidové i vědecké formě.
26. 6. 2023|

Pracovnice děčínského bistra přelstily a lapily posledního z uprchlých makaků

Po osmi dnech se podařilo lapit v Děčíně poslední uprchlou opici. Dvouletého makaka chocholatého pracovnice Bistra nad ferratou nalákaly do skladu, ve kterém ho následně zavřely. O návrat zvířete do zoologické zahrady se pak postarali odborníci. Zoo o tom informovala na Facebooku. Devět opic opustilo minulý týden výběh, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
20. 6. 2023|

V Děčíně se chytil další makak, na útěku zůstává jen jeden

V Děčíně se chytil další makak chocholatý. Mimo zoologickou zahradu byl od pondělí. Poblíž areálu se pohybuje ještě poslední z devíti uprchlých opic. Všechna zvířata, která pobývala na svobodě, jsou v pořádku.
17. 6. 2023|

Z výběhu děčínské zoo uteklo sedm opic. Tři makakové se dostali mimo areál

Ze zoologické zahrady v Děčíně utekli tři makakové chocholatí. Dvě ze sedmi zvířat, která se dostala z výběhu, zaměstnanci zoo už odchytli, tři opice se však dostaly mimo areál. Zoo je dočasně uzavřená, řekla její mluvčí Alena Houšková. V případě, že by někdo z lidí zvířata zahlédl, nemá se pokoušet o jejich odchyt. „Je to nebezpečné zvíře, obzvlášť když je ve stresu,“ podotkla mluvčí.
13. 6. 2023|

Zlínská zoo má nové chovné zařízení pro slony africké, patří mezi největší na světě

Sloni afričtí využívají ve zlínské zoologické zahradě nové chovné zařízení s vnitřním ustájením. S rozlohou asi 3700 metrů čtverečních patří mezi tři největší chovná zařízení na světě. Ke třem samicím a mláděti, kterému budou v červnu dva roky, přibude v květnu samec Jack z maďarské zoo. Bude to první samec slona afrického v historii zlínské zahrady. Ředitel zahrady Roman Horský prozradil, že chtějí přejít na přirozený chov. Malý sameček Zyqarri, který je prvním mládětem slona afrického v Česku, se narodil po inseminaci.
20. 3. 2023|

Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|

Zlínskou zoo „chobůtkem“ prozkoumává novorozené mládě tapíra čabrakového

Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo mládě tapíra čabrakového. Chovatelé samečka pojmenovali Coffee. Dospělí jedinci největšího druhu tapíra mohou vážit až 300 kilogramů. Jejich domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie. Ve volné přírodě patří mezi ohrožená zvířata. V Evropě chová tapíry čabrakové jedenadvacet zoologických zahrad, jejich populace čítá pětačtyřicet jedinců.
27. 1. 2023|

Moldavští rybáři u Ukrajiny narazili na lva. Podle majitele je odměnou za pomoc uprchlíkům

Skupina rybářů narazila u obce Palanca na jihu Moldavska poblíž Dněstru a hranice s Ukrajinou na lva. Úřady pak podle médií vypátraly majitele, který tvrdí, že půlroční lvíče obdržel od zoologické zahrady v ukrajinské Oděse jako odměnu za pomoc lidem prchajícím před ruskou agresí na Ukrajině.
14. 1. 2023|

Posledních 252. Vědci se pokouší zachránit vymírající vlky rudohnědé

Zoologická zahrada v americkém městě Knoxville je součástí programu, který se pokouší dát naději nejohroženější psovité šelmě světa – vlkovi rudohnědému. Plány kazí farmáři i pytláci.
7. 11. 2022|

Předvolební Ústí: město prožilo turbulentní období a vyhlíží proměnu centrálního náměstí

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení ústeckého zastupitelstva. Končící období na severu Čech poznamenala výrazná nestabilita vládnutí a hned trojí proměna radniční koalice. Nyní strany slibují obnovu pořádku a kromě toho chtějí proměnit ústřední náměstí.
21. 9. 2022|

Nejen lidé trpěli během covidu „blbou náladou“. Se stejným problémem se potýkali i primáti v zoo

Deprese, frustrace, osamocent, úzkost. Takové pocity zažívaly během koronovirových lockdownů spousty lidí po celém světě. Nový výzkum teď ukazuje, že nebyly jedinými primáty, kteří se takhle cítili.
6. 9. 2022|

Plzeňská zoo rozšířila výběh pro lvy s devítimetrovým vodním příkopem

Modernizovaný a zvětšený výběh pro lvy berberské dokončuje plzeňská zoo. Pro jedny z nejpopulárnějších zvířat v zahradě nechali chovatelé rozšířit vodní příkop, návštěvníci ocení nová vyhlídková místa do výběhu. Zoo plánuje venkovní prostory pro lvy, které chová od roku 2002, otevřít 28. června. Náklady na přestavbu odhadla zahrada na 30 milionů korun.
7. 6. 2022|

Tučňáky zabíjí malárie, jejich kolonie jsou vůči ní velmi zranitelné

Malárie napadá a zabíjí nejen člověka, ale také zvířata. I když je u řady druhů úmrtnost na toto onemocnění nízká, kolonie tučňáků postihuje velmi tvrdě a v řadě případů je může zcela zdecimovat. Tučňáci totiž nejsou malárii evolučně přizpůsobeni. Nasazení antimalarik je u nich navíc problematické.
6. 6. 2022|

Za vstupenku i o desítky korun víc. Zoologické zahrady zdražují vstupné

Kvůli vyšším cenám energií a rostoucím nákladům zoologické zahrady v Česku zvyšují vstupné. Zdražit již musela například ostravská nebo ústecká zoo. V horizontu několika měsíců se zdražením počítá i Zoo Praha. Po skokovém nárůstu poplatků zoologické zahrady zavádějí úsporná opatření jako je například snížení teploty v administrativních budovách.
21. 5. 2022|

Zoo ve Zlíně ukázala veřejnosti první mládě gaura indického

Zlínská zoologická zahrada představila první mládě gaura indického. Mohutný skot zahrada získala v roce 2019 od indické zoo, převézt tato zvířata z jejich domoviny do Evropy se tehdy podařilo po více než padesáti letech. Mladá samice největšího tura na světě má zatím pracovní jméno Doubravka, nicméně časem jí zoo vybere indické jméno.
14. 4. 2022|

V olomoucké zoo uhynul sedmnáctiletý lev Šimon. Byl nejaktivnějším samcem na světě

V zoo na Svatém Kopečku v Olomouci v pátek uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon. Podle ošetřovatelů trpěl mimo jiné chronickými potížemi pohybového aparátu. Přesná příčina jeho úhynu zatím není jasná, mohlo se ale jednat o akutní infekci. Lev Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat, která se v zoologických zahradách na celém světě narodila, byl otcem šesti lvíčat.
18. 2. 2022|

Ve Dvoře Králové se narodily miniaturní antilopy dikdik a chocholatka červená

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodily dvě antilopy, které patří k nejmenším na světě. Jde o miniaturní samici africké antilopy dikdik Kirkův a samici chocholatky červené. Obě antilopy, které přišly na svět na konci loňského roku, jsou na chov náročné a v zoologických zahradách se objevují vzácně. Jejich množení je rarita.
13. 1. 2022|

Tradice na Štědrý den jsou zpět jen částečně. Návštěvníci i zvířata v zoo slaví, polévky se odkládají

Podruhé v řadě se musí Štědrý den obejít bez některých novodobých tradic, jako je nalévání polévky pražským primátorem nebo její podávání na náměstí v Boskovicích. Do svého živlu naopak vyrazili otužilci a po roční pauze opět slaví Vánoce také zvířata spolu s návštěvníky zoologických zahrad.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 13:33|

Na covid už uhynulo několik sněžných levhartů. Vědci zatím nevědí proč

V zoologické zahradě v americké Nebrasce zemřeli v důsledku komplikací spojených s koronavirem tři levharti sněžní. S infekcí se v tom samém zařízení potýkali i dva tygři sumaterští, ti se ale zotavili. Ohniska covidu-19 mezi zvířaty zaznamenaly v USA i další zoologické zahrady – a právě irbisové, jak se sněžným levhartům říká, patří k často zasaženým.
15. 11. 2021|

Dvě zahrady za dva domovy. Liberec a hejtmanství dohodly výměnu majetku za tři čtvrtě miliardy

Město Liberec a hejtmanství se domluvily na neobvyklé výměně několika institucí. Liberecký kraj od města převezme tamní zoologickou i botanickou zahradu, naopak hejtmanství na Liberec převede domovy seniorů Na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. K výměně majetku za tři čtvrtě miliardy korun má dojít už s příchodem Nového roku. Změna má nejvíce pomoci zoologické zahradě.
29. 10. 2021|

Srny a bažanti byli prvními obyvateli ostravské zoo. Před 70 lety ji založila skupina havířů

Před sedmdesáti lety byla v Ostravě založena zoologická zahrada. U jejího vzniku stála skupina ostravských havířů, kteří se snažili zpříjemnit život v moravskoslezské metropoli a v Kunčičkách vybudovali odpočinkový areál. Jeho součástí byl i zookoutek, ve kterém už dva roky před oficiálním založením zahrady pobíhala první zvířata. V současné době je v zahradě k vidění více než pět tisíc živočichů. Patří ke špičce v chovu primátů, slaví úspěchy i při odchovech ohrožených druhů.
26. 10. 2021|