TÉMA

Corriere della Sera

Spolupráce Česka a Itálie může růst v mnoha oblastech, řekl prezident Pavel po návštěvě Říma

Česko a Itálie nacházejí stále více společných pozic, zejména v pomoci Ukrajině, energetické bezpečnosti či v tom, jak čelit důsledkům migrace, řekl prezident Petr Pavel novinářům v Římě po úterním jednání se svým protějškem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Zmínil také, že vzájemná spolupráce může dále růst i v ostatních oblastech, tedy kosmickém výzkumu, letectví, dopravní infrastruktuře, vzdělávání, vědě a výzkumu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 19:38|

Při sesuvu ledovce v Dolomitech zemřeli dva Češi, potvrdilo ministerstvo

Při nedělním sesuvu části ledovce na hoře Marmolada zemřeli dva muži z České republiky, potvrdilo to ministerstvo zahraničních věcí, které je už v kontaktu s jejich rodinami. Pátrání v Dolomitech pokračuje, z původních třinácti pohřešovaných nyní hovoří úřady o pěti. Podle odborníků je šance na přežití minimální. Za hlavní příčinu neštěstí označují vysoké teploty, na vrcholu hory bylo v minulých dnech i deset stupňů nad nulou.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 18:51|

Podle Bidena splňují Švédsko a Finsko podmínky pro členství v NATO. Erdogan je stále proti

Finsko a Švédsko splňují „všechny požadavky“ pro členství v Severoatlantické alianci, řekl americký prezident Joe Biden, který v Bílém domě jednal s lídry dvojice severských zemí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval, že se staví k jejich členství odmítavě. Finsko nechce, aby NATO na jeho území rozmisťovalo jaderné zbraně nebo zřizovalo vojenské základny ani poté, co se stane členem, uvedla premiérka Sanna Marinová. Německý kancléř zase prohlásil, že se Aliance nesmí nechat zatáhnout do války na Ukrajině, musí ji však podpořit, aby Rusko nevyhrálo.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 23:19|

Skandál v Itálii bobtná. Důstojník předával Rusům informace kvůli finančním problémům, píše tisk

Případ kapitána námořnictva, který je podezřelý, že předával tajné informace ruské rozvědce, začíná budit v Itálii čím dál tím větší rozruch. Jeho manželka deníku Corriere della Sera přiznala, že tak činil kvůli obtížné finanční situaci v rodině. Voják pracoval na sekci generálního štábu, který se zabývá mezinárodními vztahy a plánováním. Řím zároveň čeká na reakci Moskvy po rozhodnutí vyhostit dva ruské diplomaty.
1. 4. 2021|

Ludvík XVI. bude nově 16. Pařížská muzea mění římské číslice na arabské

Pařížské muzeum Carnavalet přestane používat římské číslice a nahradí je arabskými. Zatímco pro milovníky historie se jedná možná o kontroverzní krok, francouzská muzea jej využívají k tomu, aby přilákala návštěvníky. Carnavalet argumentuje tím, že římské číslice jsou v současnosti pro mnohé návštěvníky už nesrozumitelné. Jejich používání omezilo i známé muzeum Louvre.
23. 3. 2021|