TÉMA

Limity

Obce z blízkosti D8 chtějí odklad změn hlukových limitů. Pohrozily blokádou přípravy rychlé železnice

Pokusem o zablokování přípravy vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan pohrozily obce z Mělnicka kvůli nařízení vlády, které nově vymezuje hlukové limity. Obce leží u koridoru, kterým má rychlodráha vést, a zároveň nedaleko dálnice D8. Obávají se, že změna v obcích ještě zvětší už tak vysokou hlukovou zátěž, a žádají, aby kabinet posunul účinnost nařízení a řádně vyhodnotil možné dopady.
20. 5. 2023|

Tušl s Čermákem se odvolali proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích

Patrik Tušl a Tomáš Čermák se brání proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Proti říjnovému rozsudku podali odvolání. ČT to řekl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Soud oba muže nepravomocně poslal do vězení – Tušla na deset měsíců, Čermáka na šest měsíců. Důvodem je video, ve kterém podle obžaloby dehonestovali Ukrajince. Oba muži vinu odmítli, připustili ale nevhodnost projevu.
21. 11. 2022|

Nejžádanější léky proti bolesti či nachlazení zdražují. Zákazníci kupují menší balení

Do výčtu zdražujících položek patří i volně prodejné léky včetně těch nejžádanějších, tedy prášků proti bolesti a nachlazení. V cenách se promítá nákladnější výroba i logistika. Podle Eurostatu inflace v Evropské unii přesáhla osm procent.
19. 5. 2022|

Podle Jurečky není termín ukončení těžby uhlí jasný. OKD schválilo její prodloužení

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prohlásil, že v současné době není nikdo schopen zodpovědně říct, kdy skončí těžba uhlí. Zástupci kabinetu v posledních měsících mění postoj z programového prohlášení vlády, ve kterém koalice původně plánovala odklon od uhlí do roku 2033. Představensto OKD schválilo, že těžba černého uhlí na Karvinsku se oproti plánu prodlouží do druhého kvartálu 2023. Podle původních plánů měla skončit letos.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 15:49|

Výpovědní lhůta smlouvy o Turówu je podle Brabce krátká. Podle Půty dohoda umožní monitorovat životní prostředí

Poslanci se v úterý dopoledne mimořádně sejdou kvůli smlouvě mezi Českem a Polskem, která řeší dopady těžby v Dole Turów. Jednání svolalo opoziční hnutí ANO. Podle bývalého ministra životního prostředí Richrada Brabce (ANO) je dohoda slabá, důl se bude navíc ještě několik let přibližovat k českým hranicím. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) sdělil, že dohoda je úspěch, protože umožní poprvé monitorovat limity životního prostředí. Politici byli hosty pořadu Události, komentáře.
22. 2. 2022|

30 let zpět: Znečištění Orlické přehrady

Orlická nádrž bývala ještě počátkem 90. let silně znečištěna továrnou na výrobu celulózy, odpadními vodami či zemědělskými hnojivy. Problém řešili ekologové na konferenci v Písku. Navrhli například dobudovat čističky odpadních vod poblíž přehrady.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 3. 2021|