TÉMA

FDA

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Moderna oznámila, že její vakcína je účinná proti všem známým druhům SARS-CoV-2

Před několika týdny americký kontrolní orgán FDA doporučil výrobcům vakcín proti covidu, aby upravili své posilovací dávky tak, aby cílily hlavně proti subvariantám omikronu BA.4 a BA.5, které v současné době ve světě převážily. A tento týden představila společnost Moderna výsledek.
12. 7. 2022|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|

Pandemie ve světě: Slovensko hlásí přes 20 tisíc nakažených, Quebec couvá od poplatků pro neočkované

Slovensko eviduje nejvyšší denní přírůstek nakažených, premiér Eduard Heger už ale avizuje rozvolňování restrikcí. Kanadský Quebec nezavede zvláštní poplatek pro neočkované dospělé. Premiér provincie Francois Legault zdůvodnil zrušení plánu tím, že příliš rozděluje společnost. Pfizer požádal amerického regulátora o povolení vakcíny pro děti mladší pěti let.
2. 2. 2022|

Británie jako první schválila molnupiravir, lék proti covidu v tabletě. Zájem o něj má i Česko

Británie ve čtvrtek jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19. Pilulku od americké farmaceutické společnosti Merck & Co lze jako první léčivo v tabletě používat i při domácí léčbě covidu. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí nejméně na polovinu.
4. 11. 2021|

Americké úřady definitivně schválily vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let

Zhruba 28 milionů dětí ve věku od pěti do jedenácti let má nyní ve Spojených státech nárok na vakcínu proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech. Zelenou dala očkovací látce pro tuto věkovou skupinu ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská jen pár hodin poté, co ji doporučila poradní komise orgánu, napsala agentura AP. Podle amerického prezidenta Joea Bidena jde o „rozhodující okamžik“ v boji s epidemií.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 17:09|

Americké úřady plně schválily vakcínu Pfizer/BioNTech. Změní to vývoj pandemie, shodují se experti

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19. Preparát byl dosud podobně jako vakcíny od firem Moderna a Johnson & Johnson schválen pouze k nouzovému použití, nyní je první plně schválenou očkovací látkou v USA. Podle expertů to může mít zásadní dopad na boj s pandemií.
24. 8. 2021|

USA začnou podávat třetí dávku vakcíny lidem se sníženou imunitou

Američtí regulátoři schválili podání třetí posilující dávky vakcíny proti covidu-19 lidem po transplantaci či s vážně oslabenou imunitou. Všichni ostatní, kteří byli plně naočkováni, v tuto chvíli třetí dávku vakcíny potřebovat nebudou, uvedl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
13. 8. 2021|

USA obnoví očkování vakcínou Johnson & Johnson

Spojené státy začnou opět očkovat vakcínou společnosti Johnson & Johnson. Rozhodly o tom tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Očkování tímto přípravkem přerušily v polovině dubna kvůli vzácným případům krevních sraženin.
24. 4. 2021|

Pandemie ve světě: Rakousko může mít milion dávek Sputniku V, FDA nevidí spojitost mezi krevními sraženinami a vakcínou J&J

Rakousko-ruské vyjednávání o Sputniku V je de facto u konce, oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP). Vídeň si podle něj může od Ruska koupit milion dávek této vakcíny. Americký lékový regulátor FDA zatím nevidí příčinnou souvislost mezi krevními sraženinami a vakcínou od výrobce Johnson & Johnson (J&J).
10. 4. 2021|

V USA testovali na desítkách tisíc lidí vakcínu AstraZeneca. Před těžkým průběhem chrání na 100 procent

Účinnost vakcíny od firmy AstraZeneca proti lehkému a střednímu průběhu nemoci covid-19  je 79 procent, uvedla britsko-švédská farmaceutická společnost na základě třetí fáze testování vakcíny ve Spojených státech. Americké studie se účastnilo 32 tisíc dobrovolníků, dvě třetiny dostaly vakcínu a jedna třetina placebo. Očkovaní v rámci studie nevykazovali žádné obtíže, kontrolní komise se zaměřovala zejména na rizika krevních sraženin a trombózy.
22. 3. 2021|