TÉMA

Zimní údržba

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

Silnice na Šerlich se podle kraje při opravě nezúžila. Autobusy se tam však nyní nevyhnou pluhům

Na nově opravené silnici mezi Deštným v Orlických horách a Šerlichem by mohl v zimním období nastat problém v autobusové dopravě. Na některých místech frekventované komunikace se totiž nevyhnou sypače a pluhy silničářů s autobusy. Investor, kterým je Královéhradecký kraj, se teď snaží cestu dodatečně upravit.
20. 11. 2023|

Zima poprvé navštívila Česko. Silničáři vyjeli i na dálnici D8, hrozí náledí

V Česku nasněžilo a podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu bude v noci na sobotu vydatně sněžit dál. Poprvé po letošním létě přišlo zimní počasí a v některých regionech vyjeli do terénu silničáři, odpoledne vyrazili i na dálnici D8. Zima se zatím zdrží jen přes víkend. Nejchladnějším dnem bude sobota, pak se začne oteplovat. Od pátečního poledne platí v části republiky, od večera však již v celém Česku výstraha na náledí.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 18:50|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|