TÉMA

Spojení

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Podmořské internetové kabely potřebují lepší ochranu, upozorňují odborníci

Podmořské kabely přenáší téměř veškerá internetová data po celém světě. Jejich případné poškození tak může na týdny vyřadit jak klíčové služby, tak třeba kritickou infrastrukturu. Projevilo se to například na konci února letošního roku, kdy došlo k poškození několika kabelů v Rudém moři. Odborníci proto teď řeší, jak síť lépe chránit.
19. 3. 2024|

Kabel u pobřeží Jemenu, který spojuje Evropu s Indií, vyžaduje opravu. Správce řeší, jak ji za útoků hútíů provést

Na dně Rudého moře u pobřeží Jemenu byl před několika dny poškozen podmořský komunikační kabel, který propojuje Evropu s Indií. Telekomunikační operátor, který kabel vlastní, nyní stojí před problémem, jak zajistit jeho opravu pod hladinou moře ve válečné zóně, kde na námořní dopravu pravidelně útočí jemenští povstalci hútíové. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že zatím není jasné, zda bylo spojení poškozeno úmyslně.
27. 2. 2024|

EuroOil a Robin Oil by se mohly spojit, státní Čepro chce konkurenta koupit

Státem vlastněná společnost Čepro chce koupit šíť čerpacích stanic Robin Oil. Obchod ale čeká na posouzení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Čepro již má své benzinky, které provozuje pod značkou EuroOil. Po sloučení by státní společnosti mohlo patřit zhruba 270 benzinek.
21. 11. 2023|

Ztratili jsme Voyager, oznámila NASA. Agentura mu poslala chybný povel, hledá řešení

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) se snaží zachytit signál sondy Voyager 2, se kterou před více než týdnem ztratil kontakt. Loď vzdálená miliardy kilometrů od Země je bez spojení od chvíle, co řídící centrum omylem vyslalo chybný příkaz. Ten posunul anténu sondy tak, že se s ní teď nedá spojit.
1. 8. 2023|

Z Brna na vídeňské letiště pojedou brzy přímé vlaky, pilotní provoz potrvá do června

Brno získá od 11. prosince pravidelné železniční spojení s vídeňským letištěm, které bude částečně v závazku veřejné služby a částečně na komerční riziko zajišťovat společnost RegioJet. Pilotní provoz Brnem objednávaných spojů potrvá do 10. června příštího roku a za 299 spojů zaplatí město dopravci 9,5 milionu korun, za každý vlak tedy zhruba 31 800 korun. Magistrát to napsal v aktuální tiskové zprávě.
30. 11. 2022|

30 let zpět: Levicové strany utvořily koalici

Před parlamentními volbami v červnu 1992 se zformovala nová koalice levicových stran – KSČM a Demokratické levice ČSFR. Dohromady pak tyto strany získaly 35 mandátů. V září téhož roku se k uskupení přidaly další levicové strany a hnutí. Dohodu o vzájemné spolupráci podepsali jejich zástupci na mítinku v Ostravě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 9. 2022|

Ruští vojáci se zakopávají. Podle Kyjeva přešla válka do třetí fáze

Válka, kterou rozpoutalo Rusko proti svému západnímu sousedovi, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“. Část východu Ukrajiny je bez plynu poté, co ruské ostřelování poškodilo plynovod, informuje agentura Unian. Ruské síly už podle ukrajinských představitelů téměř obklíčily Severodoněck a město záměrně ničí. Letecký úder na obec Desna z minulého týdne si podle Kyjeva vyžádal 87 životů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:53|

Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.
20. 12. 2021|

Vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan má vést i pod zastavěným územím. Místním se to nelíbí

Vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan, jedna z nejdražších a nejkomplikovanějších staveb v historii Česka, má problémy. Z velké části má vést tunelem a Ústí nad Labem trvá na zastávce v centru. To by ale znamenalo stavět pod obcemi v Polabí, kterým se takový plán nelíbí. Cestu z Prahy do Drážďan by trať měla zkrátit na 50 minut.
21. 3. 2021|