TÉMA

Postcovidový syndrom

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Jako suchý zip. Příznaky idiopatické plicní fibrózy by lidé neměli zaměňovat s následky po covidu

Pneumologové varují před záměnou postcovidového syndromu s jinou plicní nemocí. Nejčastěji s idiopatickou plicní fibrózou (IPF). S nemocí se léčí stovky lidí, další o ní neví. Pokud se ale neodhalí včas, pacienti nedostanou správnou léčbu a doba dožití se zkrátí.
17. 10. 2022|

V nemocnicích často leží pacienti s negativním testem, přesto s těžkými příznaky covidu

Častěji než dřív se aktuálně lékaři setkávají s pacienty, kteří už nejsou covid pozitivní, přesto leží ve vážném stavu v nemocnici. Těžké postižení plic u nich přetrvává týdny i měsíce. Potvrdily to i fakultní nemocnice v Brně, Ostravě, Olomouci nebo Plzni.
7. 1. 2022|

S postcovidovým syndromem by mohla pomoci Teresa. Trpí jím řada pacientů

Problémy s dechem, únavou nebo soustředěním se mohou objevovat i několik týdnů a měsíců po prodělání covidu-19. Takzvaný postcovidový syndrom se týká zhruba deseti procent lidí. Rychlejší a efektivnější péči o ty z nich, kterým může s přetrvávajícími potížemi pomoct rehabilitace, slibuje projekt Teresa. Pustili se do něj lékaři v Centru postcovidové péče ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. A s pomocí vědců ze tří univerzit dokončili pilotní testování na čtrnácti pacientech.
6. 8. 2021|

Postcovidovým syndromem trpí až polovina pacientů, většina ale jeho lehčí formou

Podle lékařů trpí nějakou formou postcovidového syndromu až polovina lidí, kteří si koronavirem prošli. Má široký rozsah příznaků od kožních problémů, únavy, dušnosti, neurologických potíží až po dlouhodobý kašel a poškození plic. Zatím chybí mezi nemocemi, se kterými lze pacienty posílat k zotavení do lázní.
29. 7. 2021|

Češi jsou v dodržování covidových pravidel méně ukáznění, společnost je rozštěpená, říká Prymula

Epidemiolog a ředitel nemocnice v Říčanech Roman Prymula si myslí, že nakažených covidem bude v následujících týdnech ještě přibývat. Velký nárůst by mohl nastat už o prázdninách, řekl to v Událostech, komentářích. Obavy panují zejména kvůli variantě delta. Přednosta plicní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové Vladimír Koblížek řekl, že několik případů delty zaznamenali už i tam. Podle něj šlo však většinou o mírnější průběh onemocnění.
10. 7. 2021|

Lidé by po covidu měli mít nárok na léčbu v lázních, požaduje po vládě svaz. Ta připravuje návrh

Lidé by mohli mít po prodělání covidu nárok na státem placené lázně. Počítá s tím návrh, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. Podle provozovatelů je o takové pobyty zájem, zatím si je lidé museli platit sami. Navíc teď při uzávěře samoplátci do lázní vůbec nesmějí.
21. 3. 2021|