TÉMA

Miroslav Holeček

Senát plzeňské zdravotnické fakulty potvrdil na další období nominaci děkana, který dřív rezignoval

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v pondělí potvrdil nominaci Lukáše Šticha na další období ve funkci děkana. Štich přitom 1. února po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval kvůli podezřením souvisejícím s udělováním stipendií na fakultě, případem se zabývá i policie. Senát v prosinci zvolil Šticha kandidátem na děkana na další období od 28. března 2023 do 27. března 2027. Své usnesení nyní nezrušil, rektor má ale pravomoc ho děkanem nejmenovat, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
6. 2. 2023|

Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií rezignoval. Škola prověřuje podezřelé udělování stipendií

Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií (FZS) Lukáš Štich ve středu po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval. Důvodem jsou závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě, sdělila mluvčí univerzity Šárka Stará. Na případ upozornil deník Právo. Kauzu už také začala prověřovat policie.
1. 2. 2023|

Rektorem plzeňské Západočeské univerzity se stane bývalý děkan Miroslav Lávička

Novým rektorem Západočeské univerzity bude jednapadesátiletý Miroslav Lávička, bývalý děkan fakulty aplikovaných věd. Vysokou školu s 11 500 studenty povede od 1. března 2023 do února 2027. Porazil bývalého děkana fakulty strojní, devětačtyřicetiletého Milana Edla. Kandidát na rektora musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech 59 akademických senátorů. Lávička jich obdržel 35, Edl 18. Na středeční volbě bylo přítomno 56 senátorů, tři hlasy byly neplatné, zjistila ČTK na místě.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 16:59|

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Nelíbil se akreditačnímu úřadu

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončila od nového akademického roku program celoživotního vzdělávání (CŽV), který byl hlavním důvodem, proč Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v polovině května s fakultou správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda. CŽV uskutečňují ještě fakulty ekonomická a pedagogická, problematika se teď řeší, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
22. 7. 2022|

Plzeňská univerzita napravila chyby a zbavila se hrozby omezení akreditace na právech

Národní akreditační úřad (NAÚ) zastavil jednání o omezení akreditace, tedy povolení ke vzdělávání, na Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Fakulta podle něj už napravila zjištěné nedostatky, kvůli kterým jí odebrání akreditace hrozilo. Vyplývá to ze zápisu z červnového jednání rady úřadu. Informaci potvrdil zástupce NAÚ Jiří Smrčka. Akreditační úřad při kontrole na fakultě původně zjistil nedostatky v nastavení přijímacích zkoušek.
21. 7. 2022|

Studenti nultého ročníku plzeňských práv mají výhodu, vadí akreditačnímu úřadu

Řízení, které s plzeňskou právnickou fakultou zahájil Národní akreditační úřad (NAÚ), se týká pouze nultých ročníků a jejich provázání s přijímacím řízením, řekl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Neohrožuje tedy podle něj samotné studium na fakultě. Od správního řízení očekává, že vyjasní podmínky pro nulté ročníky nejenom na plzeňských právech, ale na všech vysokých školách v Česku.
17. 5. 2022|

SeČTeno z Plzeňského kraje: Pandemie zasáhla průmysl i výrobu piva, některým firmám se však dařilo

Pandemie koronaviru výrazně zasáhla průmysl či výrobu piva v Plzeňském kraji. V regionu jsou však i firmy, kterým se v době koronaviru dařilo a výrazně rostly. Těm ostatním se snaží pomáhat radnice, například ta plzeňská. Pandemie však omezí například investice do silnic, rozpočet na opravy musel kraj výrazně seškrtat. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Plzeňského kraje.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 18:26|