TÉMA

Krajský soud v Pardubicích

Soud uložil výjimečný trest za vraždu seniorky v Libišanech

Za trýznivou vraždu seniorky, která se stala v roce 2022 v Libišanech, soud v Pardubicích uložil výjimečný trest. Muž půjde v souhrnném trestu do vězení na 25 let, jeho partnerka na sedmnáct let. Muž byl podle soudu vinen také z nedovoleného ozbrojování. Oba souzení podali odvolání, zůstávají ve vazbě. Rozsudek není pravomocný.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:08|

Za vraždu ženy v Lanškrouně potvrdil vrchní soud muži výjimečný trest 23 let vězení

Za vraždu třiapadesátileté ženy v Lanškrouně z loňského dubna potvrdil Vrchní soud v Praze jejímu druhovi Václavu Špačkovi výjimečný trest 23 let vězení. Podle verdiktu ji usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozhodnutí je pravomocné. Sedmašedesátiletý muž se k činu přiznal.
17. 5. 2023|

Trest 28 let vězení vyměřil soud muži, který zavraždil svého známého a dříve se ještě pokusil zabít taxikáře

Pardubický soud potrestal 28 lety vězení mladíka, který loni v březnu u Chotěboře na Havlíčkobrodsku zavraždil muže. Předtím se v listopadu 2021 ještě jako mladistvý pokusil u Rozsochatce na Havlíčkobrodsku zabít taxikáře. Musí také absolvovat ochranné psychiatrické léčení v ambulantní formě a nahradit škodu a nemajetkovou újmu řidiči taxíku a příbuzným mrtvého. Státní zástupkyně pro Jiřího Baloga navrhovala výjimečný trest třicet let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
12. 4. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce, kteří ve věznici ve Světlé údajně mučili odsouzenou

Okresní soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby všechny dozorce souzené kvůli údajnému mučení odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 11:37|

Referendum o stavbě haly v Opatovicích bude. Lidé rozhodnou souběžně s volbou prezidenta

Krajský soud v Pardubicích rozhodl o vyhlášení místního referenda o chystané stavbě velké průmyslové haly v Opatovicích nad Labem. Uskuteční se s prvním kolem prezidentské volby, tedy 13. a 14. ledna příštího roku, informoval o tom server iDnes.cz. Lidé, kteří s vybudováním nové průmyslové haly nesouhlasí, mají obavu o plynulost dopravy či životní prostředí.
9. 11. 2022|

Metrostav má podle soudu za machinace při modernizaci hotelu Bohemia zaplatit 35 milionů

Krajský soud v Hradci Králové uznal vinu firem Metrostav, Metrostav Infrastructure a Ivana Fišáka v kauze machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Od souhrnného trestu pro dceřinou společnost Metrostav Infrastructure upustil, podle soudu už byla dostatečně potrestána v předchozích rozhodnutích soudů. Všechny tři obžalované soud uznal vinnými z pokusu zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a z pokusu zločinu dotačního podvodu. Do Hradce Králové vrátil část kauzy Vrchní soud, který ve věci rozhodl letos v březnu. Krajský soud v kauze rozhodoval počtvrté.
22. 9. 2022|

Soud znovu řeší vraždu páru kvůli vile. Výjimečný trest vrátil odvolací soud k projednání

V případu dvojnásobné vraždy seniorů vypovídala v pondělí před pardubickým krajským soudem mimo jiné znalkyně. Vražda se stala v roce 2019 v obci Velká Paseka na Havlíčkobrodsku. Podle státní zástupkyně ji spáchal Tomáš Fiala, který vinu odmítá. Motivem údajně byla snaha získat historickou vilu v Praze.
22. 11. 2021|

Pražský vrchní soud potvrdil zproštění obžaloby bývalého politika Severy

Vrchní soud v Praze v pondělí pravomocně osvobodil bývalého politika Pavla Severu. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích, který ho zprostil obžaloby z podvodu se směnkami na zhruba deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obžalobu z podvodu opakovaně odmítl.
6. 9. 2021|

Ústavní soud nařídil znovu otevřít spor o pozemky Colloredo-Mansfeldů

Ústavní soud (ÚS) nařídil Okresnímu soudu v Hradci Králové, aby se znovu zabýval sporem o pozemky u Třebechovic pod Orebem. Pozemkový úřad uznal restituční nárok rodu Colloredo-Mansfeldů, proti vydání se však postavily soudy. Nyní ústavní soudci vyhověli stížnosti Leonharda Josefa Colloredo-Mansfelda, je prý nutné zabývat se postoji jeho děda Josefa za druhé světové války, teprve pak lze zodpovědně rozhodnout.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:36|