TÉMA

Adam Wenig

Soudce Šott dostal další měsíc na napsání rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott dostal další měsíc na vypracování písemného rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Původní lhůta měla již uplynout, ale byla prodloužena do 12. dubna. České televizi to sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V případu čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Soudní senát vedený Šottem v polovině února vynesl podruhé osvobozující verdikt.
13. 3. 2024|

Nejvyšší soud se opět bude zabývat zmanipulovanými „losovačkami“

Jedenáct zmanipulovaných veřejných zakázek se škodou přes 33 milionů korun bude znovu řešit Nejvyšší soud. Odvolací pražský vrchní soud loni v říjnu odsoudil všech třináct osob k podmíněným trestům v rozmezí od jednoho roku do tří let, někteří dostali i milionové peněžité tresty nebo zákazy činnosti.
3. 3. 2023|

Soud zamítl stížnosti v kauze Dozimetr, obvinění zůstávají ve vazbě

Městský soud v Praze zamítl stížnosti čtyř obviněných proti vazbě v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček a Matej Augustín tak dál zůstávají ve vazbě. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Policisté v případu stíhají více než deset lidí, které viní z ovlivňování výběrových řízení pražského dopravního podniku s cílem získat úplatky. Ve vazbě je i podnikatel Zakaría Nemrah, který svoji stížnost proti vazbě stáhl. Z ministerstva školství odejde náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl, který spolupracoval s jedním z obviněných v kauze Dozimetr. V pondělí byl také odvolán z funkce náměstek pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) Tomáš Knížek, také spojovaný s kauzou.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:11|

Pražský kriminalista dostal šest let vězení za korupci. Podle obžaloby žádal o úplatky ve výši 20 milionů

Městský soud v Praze potrestal šesti lety vězení pražského kriminalistu Lukáše Smelika, který podle obžaloby přes prostředníka požadoval po podezřelých peníze výměnou za informace z jejich trestních řízení. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Soud muže mimo jiné uznal vinného ze zneužití pravomoci úřední osoby, z přijetí úplatku nebo z ohrožování utajované informace. Kriminalista by měl zaplatit také peněžitý trest 200 tisíc korun. Jeho komplic dostal dvouletou podmínku. Rozsudek je nepravomocný.
15. 3. 2021|