TÉMA

Shromáždění

Část Jemenců vyšla do ulic, protestovala proti úderu spojenců. Británie další nálety zatím neplánuje

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Britští představitelé tvrdí, že další kolo náletů prozatím ostrovní království neplánuje. Mluvčí Bílého domu John Kirby prohlásil, že cílem úderů bylo narušit schopnost povstalců skladovat, odpalovat a navádět své rakety a drony. Do jemenských ulic na protest vyšly desetitisíce lidí. Tamní vůdci povstaleckých hútíů během protestů noční údery odsoudili. Informovala o tom agentura Reuters. Podle informací deníku The New York Times (NYT) lidé protestovali i v Bahrajnu, který se na bombardování podílel.
12. 1. 2024|

Kyjev přiznal ztrátu vojáků na slavnostním shromáždění. Trefila je ruská raketa, když čekali na vyznamenání

Zřejmě dvě desítky ukrajinských vojáků zahynuly na slavnostním shromáždění v obci nedaleko fronty, kam dopadla ruská raketa. Okolnosti incidentu, při kterém utrpěli zranění také místní obyvatelé, nařídil vyšetřit ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov.
5. 11. 2023|

Lidé na pražském Václavském náměstí podpořili Izrael

Vyjádřit podporu Izraeli, který čelí útoku palestinského teroristického hnutí Hamás, přišli v pondělí odpoledne lidé na pražské Václavské náměstí. Setkáním chtěli dát najevo sounáležitost s napadenou zemí. Na shromáždění s projevem například vystoupil primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Na Václavském náměstí zazněla třeba myšlenka, že by se česká ambasáda měla přesunout z Tel Avivu do Jeruzaléma. To podporuje i premiér Petr Fiala (ODS), podle něj to je v současné době žádoucí krok, jak napsal na sociální síti X.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 19:31|

Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.
25. 1. 2023|

Shromáždění za demokratického prezidenta se sešlo na Pražském hradě

Na druhém nádvoří Pražského hradu se v neděli odpoledne sešli lidé na shromáždění s názvem Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad, které zorganizoval spolek Milion chvilek. Jejich cílem bylo upozornit na důležitost prezidentské volby a rozloučit se symbolicky s érou ztělesňovanou nynější hlavou státu Milošem Zemanem. Shromáždění, konané několik dní před prvním kolem prezidentské volby, asi po hodině a půl zakončili účastníci zpěvem české hymny.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 16:47|

ANO chce vyhradit na svých mítincích místa pro odpůrce. Vondrášek upozornil na protiústavnost

Hnutí ANO na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, uvedl v aktuálním videu na sociálních sítích předseda strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil na předvolebních shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. Učiní tak údajně na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten se ale v pondělí ohradil proti tomu, že by něco takového doporučil. Oddělování odpůrců by podle něj bylo protizákonné a protiústavní. O zákrocích policie v pondělí odpoledne hovořil s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 21:42|

Bolsonaro vydal výnos, kterým chce omezit mazání příspěvků na sítích

Brazilský prezident Jair Bolsonaro vydal výnos, kterým chce ztížit mazání příspěvků a účtů ze strany provozovatelů sociálních sítí. Před jejich smazáním by měli uživateli řádně vysvětlit, proč chtějí k tomuto opatření přistoupit. Podle serveru BBC News ale není příliš jasné, jak bude nová norma v praxi fungovat. Na úterý jsou v brazilském hlavním městě hlášená shromáždění příznivců i odpůrců prezidenta.
7. 9. 2021|

30 let zpět: Pravda o zemědělství v Českých Budějovicích

Na náměstí v Českých Budějovicích se před třiceti lety uskutečnilo shromáždění proti agrární politice ministerstva zemědělství. Organizátoři protestní akce nazvané „Pravda o zemědělství“ zde vydali prohlášení s celou řadou požadavků, které měly zlepšit podmínky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
31. 8. 2021|

Policejní prezident se omluvil za slova mluvčí o nepovolené akci Milionu chvilek v Průhonicích

Policejní prezident Jan Švejdar se omluvil za slova mluvčí středočeské policie, že srpnové shromáždění spolku Milionu chvilek při předvolební autogramiádě premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích bylo nepovolené. Připomněl, že právo shromažďovací nepodléhá povolení, ale zásadně jen oznámení. Sousloví „nepovolené shromáždění“ se tudíž v žádném vyjádření české policie vůbec nemělo objevit, uvedl na Twitteru.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 14:27|

Výročí začátku prodemokratických demonstrací v Hongkongu provázely protesty. Policie zadržela tři jejich účastníky

Hongkongská policie zadržela nejméně tři účastníky shromáždění upomínajícího na dva roky od začátku velkých protestů proti směřování regionu. Viní je z výtržností. Dalších deset lidí si policisté předvolali s tím, že porušili zákaz vycházení.
13. 6. 2021|

Hongkongský aktivista Wong půjde na dalších deset měsíců do vězení, rozhodl soud

Hongkongský prodemokratický aktivista Joshua Wong stráví dalších deset měsíců ve vězení. Soud mu tento trest vyměřil za účast na nepovoleném shromáždění, které se konalo loni 4. června. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Wong a další lidé si tehdy připomínali krvavé potlačení protivládních protestů na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) čínskou armádou v roce 1989.
6. 5. 2021|

30 let zpět: Manifestace za jednotu Československa

Na Staroměstském náměstí v Praze se, stejně jako v dalších městech, konala manifestace za jednotu Československa. Šlo o reakci na výzvy k opětovnému osamostatnění Slovenska. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 3. 2021|

30 let zpět: Výročí Vítězného února

Lidé se sešli na Václavském náměstí v Praze, aby si připomněli 25. únor 1948. Na shromáždění požadovali rozbití informačního monopolu, debolševizaci veřejného života a uznání 3. odboje. Poslechněte si, co znamenal Vítězný únor pro politického vězně Čestmíra Čejku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 2. 2021|

Návrat povinných roušek v Moravskoslezském kraji. Hrozí nákaza seniorů, obávají se hygienici

V celém Moravskoslezském kraji jsou opět povinné roušky ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách mimo bydliště, shromažďovat se může jen sto lidí místo tisíce a na noc se musí zavírat restaurace. Mimořádné opatření krajské hygienické stanice již platí. Hygienici jeho vyhlášení zdůvodnili tím, že se covid-19 v kraji stále šíří a v některých případech není zřejmý původ nákazy. Na Karvinsku se přitom podle nich situace již zlepšuje. Kraj zůstává pandemií nejhůře postiženým v Česku. Problémy jsou i v Jindřichově Hradci, kde se omezují návštěvy nemocnice. Naopak se zmírnila opatření na Kutnohorsku.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 15:59|

Na slíbenou rekonstrukci čekalo Václavské náměstí 15 let, nyní začala

Oprava Václavského náměstí v Praze začala. Proběhlo slavnostní zahájení za účasti politiků, na které ale kvůli tomu, že jich na místě bylo více než dva, přišla policie. Dělníci je vystřídají ve čtvrtek. Zatím budou pracovat ve spodní části náměstí pod Vodičkovou a Jindřišskou ulicí, a to déle než rok a půl. V novém bude spodní polovina Václavského náměstí v prosinci 2021.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 18:37|

Na výročí protičínských protestů byly v Hongkongu desetitisíce lidí. Wong tam ohlásil kandidaturu

V Hongkongu přišly na povolené shromáždění k 5. výročí protestů proti Číně desítky tisíc lidí. Policie použila vodu i pepřový sprej, když se lidé snažili překonat zátaras před vládním komplexem. Účastníci demonstrace například namířili laser na posádku vrtulníku, který nad nimi přelétával. Shromáždění mělo připomenout protesty z roku 2014, které trvaly 79 dnů a na které lidé chodili s deštníky nad hlavou a s požadavkem demokratických reforem.
28. 9. 2019|

Jako čekání na nový iPhone. Trump oznámí kandidaturu pro rok 2020, jeho příznivci stanují před halou

Americký prezident Donald Trump oficiálně zahájí kampaň za své znovuzvolení. Úvodní mítink pořádá v hale v Orlandu na Floridě, do které se vejde dvacet tisíc lidí. Podle televize Fox News atmosféra připomíná premiéru pokračování filmové série Hvězdné války či představení nového iPhonu. Lidé stanují před halou, aby se dostali dovnitř. Na místě platí přísná bezpečnostní opatření. Trumpovi odpůrci chystají v době mítinku demonstrace.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 19:28|