TÉMA

Robert Tempel

Za nezákonně strávenou dobu ve vězení požaduje Tempel od státu 86 milionů korun

Robert Tempel, který byl po dvacetiletém vězení zproštěn obžaloby z dvojnásobné vraždy, ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 2 řekl, že po propuštění z vězení vyhledává samotu. Podle svých slov trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dochází na psychiatrii. Tempel po státu požaduje za nezákonné stíhání, dobu strávenou ve vězení a další nároky zhruba 86 milionů korun. Jednání bude pokračovat na konci února.
1. 2. 2024|

Nečesaný dostal nepravomocně odškodné 1,7 milionu, necelou desetinu požadované částky

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Verdikt není pravomocný, muž se domáhal 18,8 milionu korun, může podat odvolání. Nečesaný čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:16|

Robert Tempel žádá po státu odškodné 97 milionů korun

Robert Tempel ve čtvrtek podal žádost o odškodnění kvůli trestnímu stíhání a času strávenému za mřížemi. Celkem bude po státu chtít 97 milionů korun. Na dotaz České televize to uvedl Tempelův advokát Jakub Kříž. Tempel byl viněn z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku a ve vězení měl strávit zbytek života. Po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ho ale loni Vrchní soud v Praze pravomocně osvobodil.
31. 3. 2022|

Robert Tempel byl po 20 letech propuštěn z vězení, původně tam měl být doživotně

Věznici v Bělušicích na Mostecku ve středu zhruba v 9:30 opustil Robert Tempel, zůstával tam po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu kvůli dřívějšímu trestu. Ve věznicích strávil zhruba 20 let. Zproštěn obžaloby z vraždy byl pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 10:01|

Ústavní soud vyhověl Robertu Tempelovi, měl by se dostat bezodkladně na svobodu

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl stížnosti Roberta Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstává ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl nyní dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 14:42|

Odvolací soud potvrdil osvobození Roberta Tempela. Obžaloba ho vinila ze dvou vražd

Pražský vrchní soud ve čtvrtek pravomocně osvobodil Roberta Tempela viněného z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku. Odvolací senát potvrdil rozsudek plzeňského soudu z roku 2007 a zamítl odvolání státní zástupkyně. Odsuzující verdikty, které následně poslaly muže na doživotí do vězení, zrušil letos v červenci Ústavní soud. Tempel vinu roky odmítá.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 13:25|

Sokolovský soud odmítl Tempelovu žádost o propuštění z vězení. Bude se bránit ústavní stížností

Robert Tempel neuspěl u Okresního soudu v Sokolově s žádostí, aby byl okamžitě propuštěn z vězení. Ve čtvrtek Vrchní soud v Praze vydal příkaz k propuštění obžalovaného z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Tempel proto požadoval, aby šest let, která ve vězení už strávil, bylo započítáno do trestu za loupežné přepadení z 90. let. Sokolovský soud ale rozhodl, že trest rok a tři měsíce ve vězení za tento trestný čin musí Tempel vykonat. ČT o tom informoval jeho advokát Jakub Kříž, který nyní připravuje ústavní stížnost.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 17:10|

Soud zrušil Tempelovi výkon doživotního trestu. Ve vězení ale zůstává

Pražský vrchní soud rozhodl, že se Robert Tempel nebere do vazby a zároveň vydal příkaz k jeho propuštění z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Odsouzen byl za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku a Ústavní soud toto rozhodnutí minulý týden zrušil. Na svobodu Tempel propuštěn nebyl, protože mu ještě neskončil dřívější trest. ČTK původně informovala o pravomocném zrušení doživotního trestu. Vyjádření Vězeňské služby opravila mluvčí Vrchního soudu v Praze.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 19:46|

Ústavní soud nařídil znovu otevřít případ Tempela potrestaného doživotím za dvojnásobnou vraždu

Robert Tempel, který si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku, dosáhl nového projednání svého případu. Ústavní soud (ÚS) po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Kauzou se musí znovu zabývat odvolací Vrchní soud v Praze, doživotní trest je momentálně zrušený. Podle advokáta nejsou splněny podmínky pro další držení Tempela ve vězení. Na nový proces by podle něj měl čekat na svobodě.
29. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 15:02|

Ústavní soud znovu projedná Tempelův případ. Doživotně odsouzeného se zastali ve Štrasburku

Dvě svá starší rozhodnutí v kauze Roberta Tempela, jenž si odpykává doživotní trest vězení, zrušil Ústavní soud (ÚS). Reagoval tak na Tempelův úspěch u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku a bude se jeho stížnostmi z let 2007 a 2011, které původně odmítl, zabývat znovu. Tempelovým cílem je zrušení odsuzujícího rozsudku a revize celého trestního procesu. Zatím podle usnesení v soudní databázi dosáhl obnovy řízení před ÚS, což je první krok.
15. 3. 2021|