TÉMA

Lidová strana pro svobodu a demokracii

Vyjednávání o nizozemské vládě uvázla, Wildersův vyjednavač odstoupil

Povolební vyjednávání o příští nizozemské vládě zatím narazilo na komplikaci. Hlavní vyjednavač vítězné krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Gom van Strien totiž kvůli obviněním z podvodů odstoupil. Strana pro svobodu Geerta Wilderse nečekaně zvítězila ve středečních parlamentních volbách a v pondělí měla začít vyjednávat s potenciálními koaličními partnery. Informoval o tom server nizozemské televize NOS.
27. 11. 2023|

Stíhačky F-16 nebo dělostřelecká munice. Wilders znejistil nizozemskou podporu Ukrajiny

Geert Wilders a jeho Strana pro svobodu (PVV) dlouhodobě vystupují proti vojenské pomoci Ukrajině, jejich vítězství by mohlo ovlivnit schopnost Kyjeva bránit se ruské invazi, míní ukrajinská média. Okolnosti ohledně dodávek vojenské techniky však zůstávají nejisté, protože ještě musí vzniknout koaliční vláda a PVV přes volební vítězství nemá podporu dostatečného množství partnerů zdaleka jistou.
24. 11. 2023|

Liberálové odmítli koalici s vítězem voleb. Wilders je z toho zklamaný

Strana současného nizozemského premiéra Marka Rutteho, pravicová liberální VVD, nevstoupí do vlády vytvořené euroskeptickou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která zvítězila ve středečních volbách. Prohlásila to šéfka strany Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová před příchodem na setkání, kde se měly začít probírat varianty možné vládní koalice. Wilders reagoval, že je rozhodnutím „zklamaný“ a že to práci na vytvoření nového kabinetu „neusnadňuje“, uvedla nizozemská televizní stanice NOS.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 15:21|

Wilders s převahou vyhrál volby v Nizozemsku. Čeká ho ale náročné hledání koaličních partnerů

V nizozemských parlamentních volbách zvítězila s velkým náskokem euroskeptická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která získala 23,5 procenta hlasů. Ukázaly to výsledky hlasování po sečtení zhruba 98 procent odevzdaných hlasů. Volební účast podle předběžných výsledků dosáhla 77,7 procenta. Zda se Wildersovi podaří sestavit vládu, bude nyní záležet především na ochotě ostatních jít s ním do koalice. Zástupci dalších velkých stran se k tomu před volbami stavěli odmítavě a je možné, že nakonec vznikne vláda i bez Wilderse.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 21:53|

Nizozemsko ve středu čekají předčasné volby. Rutte skončí v čele země

V Nizozemsku vrcholí kampaň před volbami do dolní komory parlamentu, které se uskuteční ve středu. Obyvatelé zhruba sedmnáctimilionové země vyrazí k urnám předčasně, jelikož se během léta v polovině mandátu rozpadla vláda nizozemského premiéra Marka Rutteho. Ten již avizoval, že znovu do úřadu předsedy vlády kandidovat nehodlá.
20. 11. 2023|

Končím s politikou, oznámil nizozemský premiér Mark Rutte. Vládne od roku 2010

Dosud nejdéle sloužící nizozemský premiér Mark Rutte po pádu své vlády končí s politickou kariérou. Oznámil to v pondělí na jednání parlamentu. V nadcházejících volbách se Rutte nebude ucházet o opětovné zvolení a skončí také jako lídr Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD), píše De Telegraaf.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 11:11|

V Nizozemsku padla vláda, potvrdil premiér Rutte

Nizozemská vláda premiéra Marka Rutteho padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky. Rutte potvrdil, že složí demisi do rukou krále Willema-Alexandra. Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) od loňského ledna vládla společně s levicově liberálními Demokraty 66 (D66), Křesťanskou unií (CU) a Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA).
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 23:12|

V Nizozemsku bodovala strana protestujících zemědělců. BBB chce přinést „zdravý rozum“

Nečekaným vítězem nizozemských provinčních voleb, které určují složení Senátu, se stala protestní strana zemědělců známá jako BBB – Hnutí zemědělců a občanů. Subjekt, jenž získal celou pětinu hlasů, reprezentuje odpor sedláků proti vládním plánům na snižování emisí dusíku. Ty počítají s omezováním chovů zvířat a vykupováním farem.
16. 3. 2023|

Nizozemsko má deset měsíců po volbách vládu. Rutteho čtvrtý kabinet složil přísahu do rukou krále

Nizozemský liberální premiér Mark Rutte a jeho v pořadí již čtvrtý kabinet v pondělí složili přísahu do rukou krále Willema-Alexandera. Volby se konaly loni v březnu a koaliční jednání, jež skončila v polovině prosince, byla nejdelší v historii země. Ceremoniál se odehrál v tanečním sále královského paláce v Haagu, protože tyto prostory byly jako jediné dostatečně velké, aby splňovaly pravidla pro rozestupy daná protikoronavirovými opatřeními.
10. 1. 2022|

Nizozemský premiér Rutte přestál hlasování o nedůvěře

Nizozemský premiér Mark Rutte těsně přečkal hlasování v parlamentu, který mu i přes tvrdou kritiku nevyslovil nedůvěru. „Zůstávám premiérem. Budu pracovat na tom, abych znovu získal důvěru,“ prohlásil podle agentury AFP. Rutte, jehož strana tento měsíc vyhrála parlamentní volby, čelil hlasování o nedůvěře ještě před sestavením kabinetu.
2. 4. 2021|

Nizozemci vybírají poslance, favoritem jsou Rutteho lidovci. Kvůli pandemii se volí tři dny

V Nizozemsku začínají parlamentní volby, které budou prvním větším testem popularity některé z evropských vlád v době pandemie covidu-19. Favoritem je podle průzkumů Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, který usiluje již o čtvrtý mandát. Kvůli pandemii se bude výjimečně volit tři dny, hlavním volebním dnem je středa.
15. 3. 2021|