TÉMA

Bariéra

U bariéry z bójí na hranicích s Texasem se našel mrtvý člověk, uvedla mexická vláda

Mexická vláda informovala, že u nové bariéry z velkých bójí, kterou do hraniční řeky Rio Grande nechal nedávno nainstalovat guvernér Texasu Greg Abbott, bylo poprvé nalezeno tělo mrtvého člověka. Ve čtvrtek o tom napsala agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo zahraničí. Úřady se snaží dostat tělo z řeky. Odkud tento člověk pocházel, není zatím známé.
3. 8. 2023|

Stěna na zadržení spodní vody u Dolu Turów funguje, ale jen na polské straně

Stěna, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském hnědouhelném Dole Turów, funguje, ale pouze na polské straně. Data ze čtyř kontrolních vrtů v blízkosti stěny na polské straně ukázala, že se hladiny zvedly v rozsahu od 0,63 metru až do 4,17 metru, řekl ředitel České geologické služby (ČGS) Zdeněk Venera. Na české straně ale vody dál ubývá.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 14:07|

Polsko postaví plot na hranicích s Kaliningradskou oblastí. Obává se další migrační krize

Polsko zahájí výstavbu bariéry podél hranice s ruskou Kaliningradskou oblastí, informoval podle polského zpravodajského serveru Onet.pl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko se podle něj obává, že by na této hranici mohla vzniknout migrační krize podobná té z loňského roku na hranici s Běloruskem. Tehdy se do Polska a pobaltských zemí snažily nelegálně dostat tisíce lidí zejména z Blízkého východu.
2. 11. 2022|

Hladina vody v okolí Turówa kolísá i po vybudování ochranné bariéry

Hladina spodních vod v okolí polského Dolu Turów se po dobudování bariéry zatím výrazně nezlepšila. Jak ČT řekla Česká geologická služba, hladina spodní vody v oblasti je rozkolísaná, jednotný trend jejího vývoje zatím nelze určit. Také v hlubších kolektorech na svém území nezaznamenala Česká republika zvýšení hladiny. Mírný nárůst pozoruje jen v jednom monitorovacím vrtu u bariéry, která má bránit odtoku vody z Česka při těžbě v polském dole.
4. 8. 2022|

Měla chránit před útoky, teď je plná děr. Izrael chce opravit poškozenou bariéru

Bezpečnostní bariéra, která ještě donedávna oddělovala židovský stát od Palestiny, má po dvaceti letech fungování trhliny a už zdaleka není nepropustná. V posledních dnech došlo k sérii útoků na izraelské civilisty, na které židovský stát reagoval armádní razií na Západním břehu. Někteří z pachatelů pocházejí z Džanínu, kam se často neodvažuje ani palestinská policie.
12. 5. 2022|

Evropská komise strhne Polsku z fondů kvůli Turówu 15 milionů eur. Varšava se bude bránit

Evropská komise oznámila Polsku, že mu z fondů Evropské unie strhne část pokuty uložené kvůli pokračování provozu Dolu Turów. První část dluhu, který má Polsko jako vůbec první země platit za neuposlechnutí příkazu unijního soudu, činí přibližně 15 milionů eur (363 milionů korun). Částku musí Polsko platit bez ohledu na to, že Praha minulý týden po uzavření mezivládní dohody s Varšavou stáhla u unijního soudu v Lucemburku žalobu. Jedna z podmínek dohody, bariéra mající zabránit odtoku podzemních vod z Česka, je po dvou letech stavby dokončena.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 13:32|

Polské bezpečnostní složky očekávají další pokusy o zdolání hranic

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem zvažuje kvůli krizi na hranicích s Běloruskem aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki. Skupina pěti desítek běženců v noci na neděli podle polské policie hranici překonala, bezpečnostní složky očekávají v noci další pokusy o zdolání hranic. Varšava se také snaží vyvrátit zvěsti, podle kterých se dohodla na přesunu migrantů do Německa. Podle Polska, Litvy, Lotyšska i EU je situace výsledkem hybridní války.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 22:06|

Patová situace migrantů na polsko-běloruské hranici trvá. Zdravotníci se k nim nedostanou

Polsko za srpen zaznamenalo tři a půl tisíce pokusů o překročení své hranice z Běloruska. Tisíc migrantů úřady zadržely. Varšava za vysokými počty běženců vidí organizovanou akci režimu Alexandra Lukašenka. Kvůli situaci už vláda požádala hlavu státu o vyhlášení nouzového stavu.
1. 9. 2021|

Revoluce nebyla úspěch, jsme zničení, říkají Syřané. Stali se z nich uprchlíci ve vlastní zemi

Za jednu z nejhorších humanitárních krizí současnosti označil papež František občanskou válku v Sýrii. Hlava katolické církve ji zmínila týden po návratu z Iráku – a v předvečer desátého výročí začátku konfliktu, ve kterém zemřely statisíce lidí a miliony dalších musely opustit domovy.
14. 3. 2021|