TÉMA

Asistent

Platy nesoudcovských profesí v justici by se měly zvýšit. Stanjura ale zatím neodsouhlasil o kolik

Zpětně od května chce ministerstvo spravedlnosti zvýšit platy nesoudcovským profesím v justici. Berou totiž v průměru téměř o pět tisíc méně než zbytek státní správy. Dorovnání platů do roku 2025 přislíbil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jeho úřad ale zatím konkrétní návrh neodsouhlasil. Jednání budou pokračovat po vládních prázdninách.
13. 8. 2023|

Na plnohodnotný život handicapovaných je i nejvyšší podpora málo. Asistenta zajistí jen na pár hodin denně

I lidé s těžkým handicapem mohou díky asistentům žít doma. Jenže ani současný nejvyšší příspěvek na péči – ve čtvrtém stupni 19 200 korun měsíčně – na pokrytí nákladů nestačí. Potvrzuje to i projekt, který rok testoval zavedení nového, pátého stupně. O svých zjištěních nyní budou iniciátoři ze společnosti Asistence debatovat s resortem práce a sociálních věcí.
17. 5. 2023|

Poslanci zákonem upravili mzdu na 130 procent průměrné jen učitelům. Na ostatní v oboru se nevztahuje

Mzdu ve výši 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku podle sněmovny zákonem zaručenu jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda. Sněmovna také projednala pravidla ochrany oznamovatelů či nárok na levnější volání.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 19:39|

Vláda v programovém prohlášení slibuje zvýšení platů jen učitelům. U pedagogických pracovníků upraví tabulky

Platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy se zřejmě nebudou týkat zhruba čtyřiceti tisíc pedagogických pracovníků. V novém programovém prohlášení je vláda slibuje už jen učitelům. Změny chce koalice prosadit taky v projednávané novele zákona. Odbory jsou proti.
5. 3. 2023|

Univerzita Karlova se distancovala od posudků profesora Jelínka. Označil je jménem fakulty

Šéf katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek vydával bez souhlasu školy posudky označené jménem fakulty. České televizi to potvrdil děkan fakulty. Jelínek mimo jiné zpracoval posudek pro společnost Metrostav stíhanou v kauze exhejtmana Ratha. Kvůli střetu zájmů ho už zbavil funkce asistenta pražský vrchní soud.
14. 3. 2021|