TÉMA

Pandemická pohotovost

Lidé v izolaci nebudou moci hlasovat v komunálních volbách. Malé obce se obávají ovlivnění výsledků

V komunálních volbách tentokrát nebudou moci hlasovat lidé, které covid-19 poslal do izolace. Právě omezení pohybu z důvodu ochrany veřejného zdraví je podle zákona překážkou ve volebním právu. Podle opozice to může hlavně v menších obcích ovlivnit hlasování.
18. 9. 2022|

Respirátory ve zdravotnických zařízeních končí. Poslanci schválili zrušení pandemické pohotovosti

Sněmovna schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 19:21|

Ke sporným předlohám se poslanci dostali po 18 hodinách. Obstrukce protáhly jednání do rána

Úterní mimořádná schůze Poslanecké sněmovny se opět výrazně protáhla. Krátce před půlnocí poslanci po třinácti hodinách bezvýsledného jednání rozhodli, že přeruší projednávání prvního bodu – novelu upravující dokladování udržitelnosti u biomasy. Přistoupili tedy k druhému bodu, kterým je návrh na snížení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví, což je terčem kritiky u opozice. Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek je však přesvědčen, že se zejména poslanci opozičního hnutí ANO snaží obstrukcemi oddálit schválení novely zákona o střetu zájmů. Jednání sněmovny pokračovalo do ranních hodin, poté si dvouhodinové „hygienické“ přestávky vzaly kluby ANO a SPD. Debata o snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce pokračovala ve středu.
3. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 04:32|

Sněmovnu čekají na mimořádné schůzi dlouhá jednání a obstrukce. Na programu je například zrušení EET

Sněmovnu tento týden čekají obstrukce a nejspíš i další noční jednání. V úterý začne mimořádná schůze o korespondenční volbě, snížení objemu plateb za státní pojištěnce nebo zrušení EET, tedy o bodech, vůči kterým má opozice výhrady. Koalice je přitom považuje za priority. I když mají vládní strany ve sněmovně jasnou většinu, cesta k hlasování nebude jednoduchá. Očekávají se dlouhá vystoupení, a to už při úvodním schvalování programu.
2. 5. 2022|

Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:24|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Ve školách se měly použít PCR testy, kritizoval senátor Růžička. Antigenní považuje za nespolehlivé

Ve školách by se měla místo antigenních testů používat PCR metoda, řekl v Interview ČT24 místopředseda Senátu Jiří Růžička (nestr. za STAN a TOP 09). Výsledky antigenního testování jsou podle něj iluzí. Je přesvědčen, že nakažených dětí a studentů může být mnohem víc nebo i méně. Zářijové testování ve školách odhalilo přes sto případů covidu-19.
10. 9. 2021|

Pandemická pohotovost rozhodne o podobě voleb. Jen díky ní by se dalo volit z auta

V Česku stále platí pandemická pohotovost, která umožňuje udržovat restrikce. Podle některých politiků už ale není nutná. Pohotovost rozhoduje nejenom o opatřeních, ale i o podobě říjnových voleb do sněmovny. Pokud bude platit aspoň do 15. září, budou moci speciálním způsobem hlasovat i lidé v izolaci nebo karanténě.
6. 9. 2021|

Úřady dokončily registrace kandidátních listin, většinou upravovaly jen detaily

Krajské úřady a magistrát hlavního města v pátek dokončily registrace kandidátních listin. Většinou úředníci řešili jen úpravy detailů, v některých regionech ale jednotlivce ze seznamů vyškrtli. Do sněmovny letos kandiduje 22 stran a dalších politických subjektů, méně než před čtyřmi lety. Do říjnových voleb zbývá 49 dnů.
20. 8. 2021|

Obce se začínají připravovat na sněmovní volby

Přesně dva měsíce zbývají do sněmovních voleb. Hlasování začne 8. října. Lidé budou mít na výběr dvaadvacet politických subjektů, méně než před čtyřmi lety. Krajští úředníci teď kontrolují jednotlivé kandidátní listiny. A začínají také přípravy v obcích. Rozhodující pro ně bude, jestli zůstane v platnosti stav pandemické pohotovosti.
8. 8. 2021|

Vláda na 60 procent požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Vondráček v Otázkách Václava Moravce

Chaotický postup vlády srazil důvěru české veřejnosti na historické minimum. Podrývají ji navíc žádosti o odvolání ministrů z úst prezidenta Miloše Zemana. Na to však v současné situaci není prostor, shodli se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vývoj nákazy covidu-19 se v Česku zlepšuje jen málo, vláda proto nejspíš opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Parlament přitom musí vyřešit i to, podle jakých pravidel se bude volit v podzimních sněmovních volbách.
14. 3. 2021|