TÉMA

Sarah Everardová

Londýnská policie potřebuje „radikální reformu“, uvedla zpráva zadaná po vraždě Britky policistou

Londýnská policie je jako instituce rasistická, mizogynní a homofobní. Vyplývá to z výsledků v úterý zveřejněného nezávislého šetření, podle kterého policie v britské metropoli zklamala ženy a děti, které má chránit, není schopná řešit obvinění a přestupky svých členů a potřebuje výraznou reformu.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 15:21|

Britský policista dostal za vraždu doživotní trest. Soud přihlédl i k tomu, že zneužil svou pozici

Britský policista dostal za únos, znásilnění a vraždu mladé Londýňanky Sarah Everardové doživotní trest. Rozhodl o tom ve čtvrtek soud, u nějž se obžalovaný Wayne Couzens ke svým činům dříve přiznal. Soudce kvůli závažnosti zločinu nařídil, aby odsouzený strávil za mřížemi zbytek života bez možnosti předčasného propuštění na svobodu. Případ šokoval britskou veřejnost a vyvolal rozsáhlou debatu o násilí na ženách a o jejich bezpečnosti.
30. 9. 2021|

V Británii vrcholí ostře sledovaný proces v případu vraždy Sarah Everardové. Obžalovanému hrozí doživotí

Policista Wayne Couzens využil k březnovému únosu Sarah Everardové v Londýně svůj služební průkaz a pouta - předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19. Prohlásil to u soudu prokurátor Tom Little. Osmačtyřicetiletý Couzens se k únosu, znásilnění a vraždě třiatřicetileté ženy už dříve doznal. Rozsudek vynese soudce zřejmě ve čtvrtek.
29. 9. 2021|

Londýnská policie čelí tvrdé kritice po zásahu proti pietnímu shromáždění

Britští politici kritizují zákrok policie při pietní akci v Londýně. Starosta ho označil za nepřiměřený a chce vysvětlení. Zhruba tisíc lidí v sobotu večer přišlo uctít památku třiatřicetileté ženy, z jejíž vraždy je podezřelý člen metropolitní policie. Lidé se nakonec střetli s hlídkami a několik jich skončilo v poutech. Podle policistů byla akce vzhledem k protiepidemickým opatřením nebezpečná a nezákonná.
14. 3. 2021|