TÉMA

Krevní sraženiny

Půl roku po covidu je vyšší riziko krevních sraženin. Po těžkém průběhu až 290krát

Lidé, kteří prodělali covid-19, mají vyšší riziko výskytu krevních sraženin a plicní embolie šest měsíců od infekce. Vyplývá to ze studie, která vyšla v odborném časopise British Medical Journal. Podle výzkumu roste v prvních třech měsících od nákazy i pravděpodobnost hluboké žilní trombózy. Dva měsíce od nemoci je také zvýšené riziko vnitřního krvácení, například mrtvice.
8. 4. 2022|

EMA upravila postoj k AstraZenece, přínosy převažují nad riziky

Vakcína AstraZeneca má podle šéfa pracovní skupiny Evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho „příznivý poměr přínosů a rizik pro všechny věkové skupiny a zejména pro osoby starší 60 let“. Uvedl to v prohlášení pro agenturu Reuters s tím, že jeho dřívější slova v rozhovoru pro deník La Stampa byla špatně interpretována. Ta původně zněla, že by se země měly kromě mladších věkových skupin vyvarovat podávání vakcíny právě i osobám starším 60 let, a to v souvislosti s obavami z velmi vzácných případů krevních sraženin.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 18:16|

Vakcínu mohou dostat i mladiství od šestnácti let, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje

K očkování se v Česku můžou hlásit i někteří pacienti starší šestnácti let. Kódy, přes které registraci v centrálním systému vytvoří, dostanou u ambulantních specialistů. Vhodná je pro ně ale pouze vakcína od společnosti Pfizer.
11. 4. 2021|

Pandemie ve světě: Rakousko může mít milion dávek Sputniku V, FDA nevidí spojitost mezi krevními sraženinami a vakcínou J&J

Rakousko-ruské vyjednávání o Sputniku V je de facto u konce, oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP). Vídeň si podle něj může od Ruska koupit milion dávek této vakcíny. Americký lékový regulátor FDA zatím nevidí příčinnou souvislost mezi krevními sraženinami a vakcínou od výrobce Johnson & Johnson (J&J).
10. 4. 2021|

EMA zkoumá vakcínu od firmy Johnson and Johnson kvůli případům krevních sraženin

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) podle agentury AFP oznámila, že přezkoumává vakcínu proti covidu-19 od výrobce Johnson & Johnson (J&J) kvůli čtyřem zaznamenaným případům krevních sraženin u osob očkovaných touto látkou. Společnost J&J agentuře Reuters sdělila, že si je vědoma existence těchto případů, ale že zatím nebyla prokázána jejich souvislost s očkováním. EMA se kromě toho dále zabývá očkovacím preparátem od výrobce AstraZeneca v souvislosti s hlášenými obtížemi týkajícími se cévní soustavy.
9. 4. 2021|

V USA testovali na desítkách tisíc lidí vakcínu AstraZeneca. Před těžkým průběhem chrání na 100 procent

Účinnost vakcíny od firmy AstraZeneca proti lehkému a střednímu průběhu nemoci covid-19  je 79 procent, uvedla britsko-švédská farmaceutická společnost na základě třetí fáze testování vakcíny ve Spojených státech. Americké studie se účastnilo 32 tisíc dobrovolníků, dvě třetiny dostaly vakcínu a jedna třetina placebo. Očkovaní v rámci studie nevykazovali žádné obtíže, kontrolní komise se zaměřovala zejména na rizika krevních sraženin a trombózy.
22. 3. 2021|

Očkování vakcínou AstraZeneca pokračuje, někteří lidé ji ale odmítají. Výrobce navíc zkrátí dodávky, praktici chtějí náhradu

Po víkendu se opět zvýšilo tempo očkování proti covidu-19 na více než 30 tisíc dávek denně. Přesto byl oproti počátku předchozího týdne počet dávek podaných v pondělí o něco nižší – a to přesto, že se v Česku stále očkuje i vakcínou AstraZeneca, jejíž aplikaci některé státy pozastavily kvůli obavě z možných vedlejších účinků. Praktičtí lékaři, kteří jí v Česku očkují, se však setkávají s pacienty, kteří látku AstraZeneca odmítají. Větší potíž však představuje ohlášené snížení dodávky této vakcíny.
16. 3. 2021|

Pandemie ve světě: Irští experti chtějí přerušit očkování AstraZenecou, v Haagu rozehnali demonstraci proti opatřením

Irští zdravotníci doporučili, aby bylo v zemi přerušeno očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou sobotní zprávy z Norska o několika závažných případech krevních sraženin u lidí, jimž byla nedávno vakcína podána. Souvislost mezi zdravotními problémy a tímto preparátem ale podle jeho výrobce prokázána nebyla. Nizozemská policie rozehnala v Haagu vodním dělem protest proti uzávěře.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:56|