TÉMA

Trhové Sviny

Kvůli ilegálnímu kopání vltavínů platí zákaz vstupu do některých lesů u Trhových Svinů

Do některých lesů u Nesměně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázán vstup. Kvůli kopání vltavínů je tam nebezpečně narušená půda. Zákaz vydal městský úřad Trhové Sviny jako obec s rozšířenou působností, do které spadá i Nesmeň. Na opatření upozornila ČT a Trhové Sviny je zveřejnily na svém webu.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:45|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

Architekti Jiří a Barbora Weinzettlovi si postavili dům v Trhových Svinech. Patří jim Česká cena za architekturu

Česká cena za architekturu 2022 míří do rodinného domu na Kozině v Trhových Svinech. Pro sebe si ho navrhli Jiří a Barbora Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti. Porota mluví o „výjimečném architektonickém počinu“, na němž oceňuje využití potenciálu ve vztahu města a venkova.
9. 11. 2022|

Zdražování nemovitostí i omezená nabídka vedou k větší poptávce po bytech i na vesnicích

Mezi obyvateli vesnic či malých měst opět narůstá zájem o bydlení v bytech. Lidi k tomu nutí omezená nabídka stavebních pozemků i domů. Velký podíl na tom mají i neustále rostoucí ceny. Jen za posledních šest let zdražily rodinné domy téměř o dvě třetiny. Lidé momentálně čekají v pořadnících i na bydlení v bytovkách, stavět se tak budou další.
27. 9. 2021|

Před 80 lety do Československa zamířil první parašutista. Chybou navigace seskočil až u Itálie

Dva roky po obsazení českých zemí nacisty se exilová vláda v Londýně snažila pomoct domácímu odboji seskoky parašutistů. Před 80 lety na jaře roku 1941 vrcholila ve Velké Británii příprava prvního československého výsadku do okupované vlasti. Operace dostala krycí název Benjamin.
15. 3. 2021|