TÉMA

Lipnice nad Sázavou

Těží ropu, nechtějí vakcínu proti covidu-19 nebo ztratili zastupitelstvo. Unikátní obce si zvolily nová vedení

Komunální politici napříč republikou se často musí vypořádávat se specifickými,  lokálními výzvami. Týká se to i starostů a zastupitelů ve vedení ropných Dambořic, málo proočkovaného Vyškovce, nového města Lipnice nad Sázavou nebo Nevězic bez zastupitelstva. ČT všechny tyto obce před volbami navštívila v sérii reportáží. Nyní zjišťovala, jak jejich obyvatelé v sobotních volbách hodnotili práci místních politiků i jakou důvěru jim dávají do dalších let.
26. 9. 2022|

REPORTÁŽ: Lipnice půjde k volbám poprvé jako město. Nový titul ji před starými problémy neochránil

Ještě před čtyřmi roky obyvatelé Lipnice nad Sázavou volili své zástupce na obecní úřad, letos je budou dosazovat už do městského zastupitelstva. Čekají je první komunální volby poté, co se obec u Havlíčkova Brodu asi po 170 letech znovu stala městem. Na status sídla jsou místní většinou hrdí, nový titul ale Lipnici mnoho změn nepřinesl.
19. 9. 2022|

Na hradě Lipnice před 600 lety vznikla bible. Její autor i další osudy zůstávají tajemstvím

Uplynulo šest set let od vzniku takzvané Lipnické bible. Pojmenování získala podle hradu Lipnice nad Sázavou, kde byla pravděpodobně její část ve dvacátých letech patnáctého století sepsána. Další stopy středověkého rukopisu se podařilo zachytit až ve dvacátém století. Zhruba půltisíciletá kapitola z historie Lipnické bible tak zůstává tajemstvím, stejně jako jména jejích autorů i zadavatele. Po vystavení na hradě v Lipnici je vzácné dílo k vidění nyní i v pražském Klementinu.
7. 9. 2021Aktualizováno11. 9. 2021, 15:39|

Hašek určitě nečekal, že Švejk bude přeložen do desítek jazyků, říká jeho pravnuk

Před sto lety vyšla první část Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války, díla spisovatele Jaroslava Haška. Svůj čtyřdílný román Hašek dopisoval na sklonku života, dokončit ho však nestihl. I přesto se ale nakonec Švejk stal světoznámým hrdinou. Pravnuk spisovatele Martin Hašek v Událostech, komentářích řekl, že autor v té době určitě nečekal, že Švejk bude mít takový úspěch, a už vůbec, že bude přeložen do desítek světových jazyků.
13. 3. 2021|