TÉMA

Potravinářská komora ČR

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|

Odborníci představili nový systém značení potravin, platit má už příští rok

Nový systém značení nutriční hodnoty jídla by měl začít platit už příští rok. Na podporu jednodušší orientace na obalech potravin oficiálně vznikla platforma nazvaná Pro Nutri-score, která má třináct členů včetně zástupců lékařských organizací a potravinových výrobců. Na tiskové konferenci představila hodnoty nového nutričního skóre. To pomocí barev popisuje, co daný výrobek obsahuje a jak ovlivňuje zdraví. S jeho zavedením souhlasí ministerstvo zdravotnictví, skepticky se k němu ale staví některé potravinářské organizace.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 19:58|

Pozitivita testů ve firmách je mezi jedním a dvěma procenty, informoval Blatný

Pozitivita testů ve firmách a podnicích je podle předběžných dat mezi jedním a dvěma procenty. Jde zhruba o stejný výsledek jako v plošném antigenním testování populace, které mohou lidé podstupovat každé tři dny. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zachycených pozitivních případů jsou řádově stovky. Oficiálně je testování pro velké firmy povinné od 3. března, pro střední podniky od 5. března. Celkově se povinnost týká asi tří milionů pracovníků. Podniky nad 250 zaměstnanců měly povinné testování dokončit do pátku.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 22:53|