TÉMA

Učební obory

Jaderné elektrárny těžce shání specialisty na svařování, pomoci má nový učební obor

V jaderné elektrárně v Temelíně řeší problém s nedostatkem odborníků. Pomoci má nový obor na střední odborné škole a učilišti v Hněvkovicích u Týna nad Vltavou. Zajistit má specialisty vyučené pro sváření v jaderné energetice. Nyní tam pro ně otevřeli moderní praktickou učebnu.
10. 11. 2023|

Čerství absolventi mohou narážet na problémy s hledáním práce. Podle institutu to zhoršila pandemie

Čerství absolventi si hledají práci ještě obtížněji než dřív. Šetření Národního pedagogického institutu ukázalo, že zaměstnavatelé k nim byli vstřícnější, trend ale zbrzdila pandemie koronaviru. Dvě pětiny firem nábor lidí po škole omezily. Institut vypracuje doporučení pro školy, jak šance studentů na trhu práce zvyšovat.
11. 4. 2023|

Podle Plagy nebylo šťastné, že Babiš zvedl téma maturit. Ředitelé škol i studenti mluví o zmatku

Termín maturit se posouvá a ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou dobrovolné. To jsou nejvýznamnější změny v ukončení středoškolského studia, které ve středu představil ministr školství Robert Plaga (za ANO). V Událostech, komentářích o tom debatoval s poslancem a členem školského výboru Martinem Baxou (ODS). Podle Plagy už je verze maturit konečná, podle Baxy by se ale ministr i premiér Andrej Babiš (ANO) měli studentům omluvit.
12. 3. 2021|