TÉMA

Milan Bíba

Bývalý soudce Sovák čelí obžalobě za ovlivňování rozhodnutí vrchního soudu

Státní zástupce obžaloval bývalého soudce Zdeňka Sováka a čtyři další obviněné kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Pražské vrchní státní zastupitelství o tom informuje na webu. Obžaloba se týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, nadržování, nepřímého úplatkářství, podplácení a také praní špinavých peněz. Někdejší soudce už dříve uvedl, že úplatky nebral.
24. 11. 2022|

Bývalý advokát Teryngel má zaplatit milion korun kvůli úplatku pro soudce Sováka

Okresní soud v Berouně ve čtvrtek podle České televize schválil dohodu o vině a trestu v kauze soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka. Bývalý advokát Jiří Teryngel má podle této dohody zaplatit peněžitý trest jeden milion korun. Přiznal se, že dal soudci úplatek 100 tisíc korun. Verdikt je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
24. 6. 2021|

Informace v kauze soudce Sováka neunikly od státních zástupců, potvrdilo NSZ

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) potvrdilo, že informace v případu soudce Sováka podezřelého z korupce neunikly od státních zástupců. ČT to sdělil mluvčí NSZ Petr Malý. Vyšetřování případu kritizovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která vinila z úniku informací státní zástupce. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová proto požádala NSZ o dohled nad vyšetřováním případu.
11. 3. 2021|