TÉMA

Dotační program

Zvýhodněné úvěry v programu Oprav dům po babičce se spustí od března

Ministerstvo životního prostředí začne od března poskytovat žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad ho vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS) a Českou bankovní asociací (ČBA) kvůli tomu, aby byl program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, zdůvodnil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL). Za necelých šest měsíců si o dotaci v rámci programu požádalo 1232 lidí a reálně by se podle Hladíka mohl počet v letošním roce pohybovat mezi pěti tisíci až šesti tisíci žadateli. Do roku 2030 počítá se čtyřiceti tisíci zájemci o podporu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 19:31|

Program Oprav dům po babičce bude mít výhodný úvěr, Hladík si od něj slibuje lepší dostupnost

Ministerstvo životního prostředí poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad podmínky vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací. Účelem bylo, aby byl dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, řekli v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začnou banky a spořitelny nabízet poradenství. Rekonstrukce mohou podle Hladíka rodinám ušetřit desetitisíce ročně.
19. 12. 2023|

Evropská komise schválila Česku program na podporu zemědělců

Evropská komise v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu schválila České republice program státní podpory primárních zemědělských výrobců v objemu 20,2 milionu eur, tedy 500 milionů korun. Program je v souladu s dočasným krizovým rámcem státní podpory, který Komise přijala 23. března.
14. 7. 2022|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|

Obce zastavují opravy památek. Ministerstvo nevyhlásí dotační program na jejich obnovu

Ministerstvo kultury letos kvůli úsporám nevyhlásí dotační program na obnovu památek. Peníze z něj mířily do obcí s rozšířenou působností, které potřebují opravit sochy, kostely nebo zámky. Nyní musí obce s rekonstrukcemi počkat, nebo prostředky shánět jinde.
21. 2. 2022|

Hmyz je fajnovy. Na různých místech v Ostravě vzniknou hmyzí hotely podle návrhů osmi umělců

Spolek Fiducia si dal za úkol zlepšit podmínky pro hmyz a udržet ho ve městě. Na svůj projekt „Hmyz je fajnovy“ dostal dotaci města v rámci dotačního programu fajnOVY prostor. V Ostravě by letos měly za přispění umělců vyrůst takzvané hmyzí hotely, které budou současně uměleckými díly.
10. 3. 2021|