TÉMA

Násilí na ženách

Europarlament odhlasoval historicky první unijní normu o potírání násilí na ženách

Europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku podpořili historicky první unijní předpis, který má předcházet násilí vůči ženám, chránit oběti domácího násilí a poskytovat jim lepší pomoc. Novinka rovněž vyzývá k přísnější právní úpravě řešící útoky v on-line prostředí, například posílání nevyžádaných odhalených fotografií nebo zveřejňování soukromých informací o jiné osobě na internetu bez jejího souhlasu.
15:06Aktualizovánopřed 6 h hodinami|

Piráti chtějí oživit Istanbulskou úmluvu, narážejí ale u koalice i opozice

Koalice se pře o Istanbulskou úmluvu. Zatímco Piráti tlačí na její projednání ve sněmovně, zbylé čtyři subjekty to odmítají. Počkat chtějí alespoň do podzimních senátních voleb. Česko úmluvu podepsalo před osmi lety.
21. 4. 2024|

Řešení násilí na ženách nemá politickou podporu, stěžují si organizace hájící práva žen

Zástupkyně organizací na podporu žen, lidských práv a rodin varovaly, že řešení problému domácího a sexuálního násilí nemá v Česku dostatečnou politickou podporu. Reagují tak na plán odložit až do konce roku 2023 projednávání mezinárodní úmluvy o prevenci a boji proti násilí na ženách, takzvané Istanbulské úmluvy.
1. 2. 2022|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Každá třetí žena zažije násilí partnera nebo sexuální nátlak, varuje WHO

Každá třetí žena zažije někdy během života násilí v partnerském svazku nebo sexuální nátlak mimo něj. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) je násilí vůči ženám všudypřítomné a mnohé ho zažijí už v mladém věku. Přibližně 31 procent žen ve věku 15 až 49 let, tedy až 852 milionů, má zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím, sdělila WHO v Ženevě. Velká většina obětí, tedy 641 milionů, se s násilím setká v manželství nebo v partnerském vztahu.
9. 3. 2021|