TÉMA

Pokuta

Soud v Teplicích uložil muži z Ruska za porušení protiruských sankcí pokutu 300 tisíc

Rus Vladimir Lichutin musí zaplatit tři sta tisíc korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom Okresní soud v Teplicích. Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na dvacet měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.
před 56 mminutami|

Prokuratura žádá pro Trumpa pokutu deset tisíc dolarů

Exprezident Spojených států Donald Trump by měl podle prokuratury dostat pokutu deset tisíc dolarů (zhruba 236 tisíc korun) za porušování soudního příkazu, který omezuje jeho veřejná vyjádření o aktérech procesu kolem údajného falšování exprezidentových finančních záznamů. Soudce zakázal Trumpovi mluvit o potenciálních svědcích nebo členech poroty, obžalovaný se navzdory tomu v posledních dnech před novináři nebo na internetu v této souvislosti opakovaně vyjadřoval.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|

V USA je otevřena cesta k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala opatření, které by mohlo vést k celostátnímu zákazu sítě TikTok, u níž se činitelé obávají čínské špionáže. Návrh prošel velkou nadstranickou většinou a putuje do Senátu, který ho podle očekávání schválí a následně jej podepíše prezident Joe Biden.
20. 4. 2024|

Avast nesouhlasí s pokutou za předávání údajů o uživatelích, zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba sto milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
16. 4. 2024|

Avast dostal pokutu 351 milionů za předávání údajů o uživatelích

Společnost Avast Software dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 351 milionů korun za neoprávněné zpracování údajů o uživatelích jejího antivirového programu. Podle úřadu firma po část roku 2019 předávala společnosti Jumpshot některé údaje o přibližně sto milionech uživatelů, které nebyly anonymizované. Pokuta, která je nejvyšší od vzniku úřadu v roce 2000, je pravomocná.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 18:42|

Do protisměru vjede v průměru jeden řidič denně, speciálním značkám navzdory

V průměru alespoň jednou každý den v Česku sjedou řidiči na dálnici do protisměru. Někteří z nich se otáčí na nájezdu nebo se věnují více navigaci než značkám. Tento týden kvůli tomu jeden šofér způsobil dopravní nehodu, hrozí mu až dva roky vězení. Na desítkách míst přitom stojí speciální značky, které řidiče na nebezpečí jízdy v protisměru upozorňují.
12. 4. 2024|

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Brněnský soud poslal muže za nevhodné uložení bílého fosforu do vězení, uložil i podmínky

Krajský soud v Brně v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal ve čtvrtek muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
4. 4. 2024|

Antimonopolní úřad udělil Pardubicím pokutu za zadání nového územního plánu

Pardubice dostaly od antimonopolního úřadu pokutu 130 tisíc korun. Radnice podle něj chybovala, když zadala zpracování nového územního plánu. Pardubice na tento strategický dokument čekají už 23 let. Rozhodnutí zatím není pravomocné, město proti němu podalo rozklad.
3. 4. 2024|

Ignorovat blokové čištění se nejvíce prodraží ve Zlíně a Brně

S jarem přichází období blokových čištění v městských ulicích – a také masivních odtahů aut, která jejich řidiči před úklidem neodvezou z ulic. Auta se podle dávného rozsudku musí po konci čištění na místo vrátit, jejich řidiči se ale nevyhnou sankcím. Jejich výši stanovují radnice. V Brně pro letošek takzvané nadzvednutí auta zdražilo na 3500 korun oproti dřívějším 1800. Vedení města argumentuje tím, že původní částka nepokryla náklady na odtah. Ve většině krajských měst platí řidiči méně, přičemž k nejlacinějším patří Praha a Ostrava.
2. 4. 2024|

Končí lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě

Úterý 2. dubna je posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok v papírové podobě. Podatelny finančních úřadů jsou stejně jako celý minulý týden otevřeny od 8:00 do 17:00. Kdo podává přiznání elektronicky, má čas do 2. května. Pro podání prostřednictvím daňového poradce je lhůta do 1. července. Lidem, kteří se opozdí s podáním přiznání o více než pět pracovních dnů, hrozí pokuta. Mluvčí Finančního úřadu pro hlavní město Praha Miroslava Bardonková upozornila mimo jiné na nejčastější chyby při vyplňování daňového přiznání – zejména na špatný formát a scházející podpis.
2. 4. 2024|

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Řidič kamionu, který se v Holešově srazil s vlakem, zaplatí padesát tisíc. Přejezd už je lépe zabezpečený

Státní zástupkyně podmíněně zastavila stíhání řidiče nákladního vozu, který se loni v červnu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, srazil s vlakem. Informovalo o tom dozorové Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Vlak po srážce vykolejil, devět lidí se lehce zranilo, řidič nákladního auta těžce. Nyní musí zaplatit padesát tisíc korun na konto obětí trestné činnosti. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu předtím hrozilo až pět let vězení. Podle Správy železnic je už přejezd lépe zabezpečený a v budoucnu na něm budou i závory.
20. 3. 2024|

Za jízdu bez pásu dostal Rakušan pokutu 1500 korun

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dostal pokutu 1500 korun za jízdu v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu. Rakušan se přestupku dopustil při cestě na debatu ve Vyškově, video z auta sám zveřejnil na sociální síti X. Později se omluvil a uvedl, že je připraven pokutu zaplatit. Hrozila mu sankce až dva tisíce korun na místě nebo pět tisíc korun ve správním řízení.
14. 3. 2024|

Na tuningovém srazu ve Frýdku-Místku uložila policie přes osmdesát pokut

Celkem osmdesát šest pokut dohromady za téměř sto třicet tisíc korun uložili policisté v sobotu během srazu vozidel s tuningovou úpravou ve Frýdku-Místku. Policisté tam zkontrolovali přes tři sta padesát aut, dvanácti z nich omezili technickou způsobilost, a to zejména kvůli neschváleným úpravám automobilů.
10. 3. 2024|

Senát schválil rozšíření ochrany kulturních památek dočasně zapůjčených do Česka z ciziny

Horní komora schválila navrhované rozšíření ochrany kulturních památek dočasně zapůjčených do Česka z ciziny, například na výstavy, proti případné exekuci. Úprava podle předkladatelů poslanecké novely památkového zákona umožní konání výstavy z pokladů čínských císařů ze sbírek tchajwanského Národního palácového muzea a do budoucna i dalších výstavních akcí. Senát rovněž schválil novelu o pozemních komunikacích. Podle ní by řidiči kamionů už neměli platit pokuty za to, když se při vysokorychlostním vážení zjistí, že jejich vůz je přetížený.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 12:00|

Soud potvrdil podmínku vedoucímu tábora v Českém Dubu kvůli utonutí chlapce

Krajský odvolací soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest pro vedoucího dětského tábora, na kterém utonulo šestileté dítě. Zrušil ale výrok o náhradě škody. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi hrozilo až šest let za mřížemi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 16:31|

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu 1,8 miliardy eur. Bude se bránit

Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise (EK) pokutu více než 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Sankce je za to, že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 15:21|

S tím, kdo bude mít u sebe HHC, bude policie podle Vobořila nakládat stejně, jako by měl konopí

K lidem s HHC a dalšími dvěma psychoaktivními látkami HHC-O a THCP bude policie po jejich zákazu přistupovat podobně jako k těm s konopím. Po jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Členem vládní rady je i policejní prezident. Podle Vobořila začne zákaz platit zřejmě ve středu – po vyhlášení ve Sbírce zákonů.
29. 2. 2024|

Trump tvrdí, že nemá peníze na obří pokutu. Soud na jejím zaplacení trvá, povolil mu ale půjčku

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že aktuálně nemá k dispozici dostatek peněz na zaplacení pokuty ve výši přes půl miliardy dolarů, kterou mu soud vyměřil za podvodné zveličení hodnoty majetku. Soud odmítl návrh jeho právníků, aby mohl v podobě kauce složit necelou čtvrtinu částky. Dočasně mu ale přerušil zákaz půjček od newyorských bank, který mu také vyměřil.
29. 2. 2024|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku

Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.
24. 2. 2024|

Avast dostal v USA pokutu za prodej dat o uživatelích

Softwarová společnost Avast musí ve Spojených státech zaplatit pokutu 16,5 milionu dolarů (více než 386 milionů korun) a přestat prodávat data o uživatelích k reklamním účelům, oznámila americká Federální obchodní komise (FTC). Firma Avast se sídlem v Británii se podle FTC nedovoleného jednání dopouštěla přes svou českou součást Jumpshot.
23. 2. 2024|