TÉMA

Žhářský útok

Napětí na Blízkém východě doléhá i do Vídně. Odehrálo se tam několik incidentů včetně žhářského útoku

Napětí spojené s Gazou silně doléhá i do Vídně - skrze tamní arabskou komunitu. V rakouské metropoli se v posledních týdnech odehrálo několik incidentů včetně žhářského útoku a provokací při protestech. Tradičně neutrální alpská země se v konfliktu jasně staví na stranu Izraele, což kromě ulice vyvolalo spory i ve vládě.
13. 11. 2023|

Muž půjde za úmyslné zapálení bytu na dvanáct let do vězení. Uzavřel dohodu o vině a trestu

Za úmyslné zapálení bytu, ve kterém spalo šest lidí včetně měsíčního dítěte, půjde Van Doan Mai na dvanáct let do vězení. Uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, kterou ve čtvrtek schválil Městský soud v Praze. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Muži hrozil za pokus o obecné ohrožení trest od 12 do 20 let vězení, případně i výjimečný trest.
10. 2. 2022|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Politik Trikolóry čelí obžalobě kvůli podpálenému autu náměstka primátora Chomutova, píše Neovlivni.cz

Státní zástupitelství v Chomutově obžalovalo politika hnutí Trikolóra Matěje Drbohlava v souvislosti se žhářským útokem na auto náměstka chomutovského primátora Davida Dindy (Nový Sever), informoval server Neovlivni.cz. Případ se stal na konci září 2018. Podle obžaloby navedl Drbohlav Petra Jaburka, který auto podpálil. Jaburek už byl za čin odsouzen, Drbohlav serveru řekl, že jde o vykonstruovaný proces.
9. 3. 2021|